Кламер БГ - Новини: “Продължаваме промяната” няма да издигне кандидат за председател на парламента

“Продължаваме промяната” няма да издигне кандидат за председател на парламента

България

|
Ср, 22 Юни 2022г. 12:57ч.
“Продължаваме промяната” няма да издигне кандидат за председател на парламента

Андрей Гюров, снимка БГНЕС

"Няма да издигнем кандидатура за председател на Народното събрание и ще оставим на следващите по големина парламентарни групи да направят своя ход", каза лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред бТВ.

През миналата седмица ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН гласуваха заедно, за да свалят председателя на парламента Никола Минчев от постта му. Повечето представители на тези партии обясниха, че вотът им не е срещу Минчев, който се справял много добре, а срещу правителството. В последните дни председателстващ заседанията на НС е Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната"

"В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в Народното събрание енормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента", обясни Гюров.

Ива Митева от "Има такъв народ", която бе председател на НС в предходните два парламента, каза, че не желае да се нагърбва с тази работа.

"Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет миналата седмица със свалянето му отпоста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот", смята Андрей Гюров.

Затова според него правилното решение е да се даде възможност на другите парламентарни групи да направят номинации.

mediapool.bg