Кламер БГ - Новини: Продължава изтичането на амоняк край Пирот

Продължава изтичането на амоняк край Пирот

Свят

|
Четв, 29 Дек 2022г. 10:07ч.
Продължава изтичането на амоняк край Пирот

Продължава изтичането на амоняк край Пирот

Водите на река Нишава на места се оцветяват от амоняка, който изтича от една от 4-те дерайлирали цистерни след жп катастрофата при Пирот, съобщи БНР.

Жителите на близките населени места, а дори и тези в Бела паланка и за Ниш, се притесняват дали водата ще е годна за употреба, каза журналистът от онлайн портал в Пирот Ненад Паунович.

Пети ден от една от дерайлиралите цистерни продължава да изтича амоняк, като той се излива в река Нишава.

Властите обявиха, че това не създава екологични проблеми, но посъветваха водата от собствени водоизточници по поречието на Нишава да не се употребява.

На мястото и в участъка на катастрофата са разследващи органи и експерти, които изясняват причините, довели до катастрофата с 21

цистерни ямоняк, произведен в Девня, България, които е трябвало да бъдат доставени на завода за изкуствени торове в гр. Шабац, Сърбия.

Най-вероятно причините са в трагичното състояние на железния път от Цариброд до Ниш. Изтеглянето на незасегнатите при катастрофата цистерни

ще отнеме около 15 дни, коментират експерти.

Ще трябва да бъдат докарани 4 нови цистерни, за да се прехвърли амонякът от дерайлиралите. От 15 часа сръбско време вчера е пусната магистралата, Коридор-10, до Ниш и вече няма струване и колони от МПС в двете направления.

mediapool.bg