Кламер БГ - Новини: Продължава издирването на тримата младежи в Стара планина

Продължава издирването на тримата младежи в Стара планина

България

|
Вт, 20 Май 2014г. 18:43ч.
Продължава издирването на тримата младежи в Стара планина

Тримата младежи, които в събота вечерта се загубиха край връх Ботев в Стара планина на път за Райското пръскало, са намерени живи и здрави във вторник малко преди 17 часа до село Тъжа, което се намира на около 15 км от Калофер, съобщиха информационните агенции.

След прекарани три денонощия в планината и изминати в лутане десетки километри в труден скалист терен Христо Иванов, Веселин Иванов и Виктор Димитров стигнали до ВЕЦ "Тъжа", където видели кола на спасителен екип и тя ги откарала до селото. Тримата са много изтощени. Веселин е с наранена от скален къс ръка, раната е инфектирана и той е откаран в болница в Казанлък. Лекарски прегледи ще преминат и Христо и Виктор.

Двадесетгодишните младежи от Стара Загора, които са тръгнали неподготвени за планниския преход в събота, не са яли нищо през цялото време, пили са вода от потоците, през деня не са спирали да се движат, опитвайки се да се ориентират по слънцето. По време на преходите ги е валял и дъжд. Те са спели само през нощта и се са топлели на смени с единственото яке, което са имали на разположение, разказаха потърпевшите.

В издирването на младежите се включиха планински спасители, доброволци, както и палапланери и хеликоптери на военните и на граничната полиция, които са оборудвани с термокамери. По-рано през деня бе съобщено, че единият хеликоптер е засякъл три движещи се точки в района на Южен Джендем, Малка-голяма Бъзовица, хижа "Тъжа" и местността Триглас. Издирването там обаче се оказа неуспешно, а часове по-късно младежите успяха практически сами да се спасят.

Само в третия ден на издирването на младежите се включиха над 50 планински спасители, още толкова доброволци, три хеликоптера, парапланери и следови кучета. Акцията бе силно затруднена от много скалистия терен, но температурите бяха благоприятни за младежите.

Виктор, Веселин и Христо се загубиха в събота вечерта по време на преход до хижа "Рай", за който тръгнали неподготвени, а в неделя сутринта мобилната връзка бе прекъсната.

Първият сигнал за младежите е получен от техен приятел, който не е бил с тях. Те са му се обадили, че са в района на голям водопад. При един от разговорите по телефона момчетата са казали, че се движат по пътека, виждат хижа и след половин час ще са при нея.

Около 21:40 ч. в събота обаче те са съобщили на служителите от Планинската спасителна служба, че не знаят къде се намират. В неделя сутринта обаче мобилната връзка с тях бе прекъсната.

mediapool.bg