Кламер БГ - Новини: Програмата за образователен обмен "Фулбрайт" е с по-голям бюджет

Програмата за образователен обмен "Фулбрайт" е с по-голям бюджет

България

|
Вт, 25 Юни 2019г. 19:20ч.
Програмата за образователен обмен "Фулбрайт" е с по-голям бюджет

Финансирането на програмата за образователен обмен между България и САЩ – "Фулбрайт", е увеличено и това дава повече възможности на българи и американци да се включат в нея. Това съобщиха във вторник министърът на образованието Красимир Вълчев и посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

От българска страна годишният бюджет вече е 182 000 долара, което ще позволи да се подкрепят повече студенти, докторанти и преподаватели.

Държавният департамент на САЩ ще предостави допълнителни 280 000 долара на комисията "Фулбрайт" през следващите три години. Това временно увеличаване на финансирането ще спомогне за по-високи стипендии за български и американски студенти, както и програми за учители.

Държавният департамент ежегодно финансира с общо 765 000 долара програма "Фулбрайт" в България, от които 165 000 долара покриват административни разходи по нея.

"От всички стипендианти на програмата се изисква да се завърнат в родината си поне за две години след края на обучението с натрупания опит, знания и умения. Така българските фулбрайтови стипендианти допринасят за качеството на образованието чрез използването на натрупан опит и нови практики, за привличане на инвестиции в България, за засилване на контактите със САЩ", коментира Вълчев.

"Фулбрайт" е най-широко признатата и престижна международна програма за обмен в света. Тези програми изграждат дългосрочни взаимоотношения между американските и българските граждани и институции", добави посланик Рубин.

Допълнително финансиране за дейността на Българската комисия "Фулбрайт" постъпва от американски и български университети, училища, фирми и неправителствени организации, включително фондация "Америка за България", която покрива стипендиите за 30 помощник-учители по английски език.

Комисията "Фулбрайт" финансира повече от 60 стипендианти годишно. Това включва около 40 американци, които идват в България: петима учени, петима студенти, трима експерти и общо 33 помощник-учители по английски език. Българите, които отиват в САЩ по програмата, са 15-20 на година. Сред тях има петима учени, чежду 5 и 9 студенти и стипендианти по програми за изследване на гражданското общество, както и по програмата "Хюбърт Хъмфри".

Образователният обмен между САЩ и Република България по програма "Фулбрайт" започва през 1967 г. За това време повече от 1300 американски и български граждани са получили стипендии от нея.

mediapool.bg