Кламер БГ - Новини: Семейството от Хасково и мъжът от Варна нямат коронавирус

Семейството от Хасково и мъжът от Варна нямат коронавирус

България

|
Вт, 04 Фев 2020г. 18:25ч.
Семейството от Хасково и мъжът от Варна нямат коронавирус

Семейството от Хасково, което се върна от почивка в Тайланд, няма коронавирус, установиха резултатите от тестовете в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести. Отрицателната е и пробата на мъжа от Варна, пребивавал в Китай, за когото също имаше съмнения за заболяването. Резултатите и на тримата български граждани са отрицателни, съобщи директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

В рамките на утрешния ден ще бъдат готови резултатите и на завърналия се от Шри Ланка българин. При него рентгенологичните изследвания показват пневмония, но въпреки това е взета проба за изследване в Националния център.

По-рано стана ясно, че в болницата в Хасково е прието семейство от Тайланд, което се е почувствало зле след завръщането си. Мъжът и жената били с температура и неразположение, но в последствие са започнали да се подобряват.

На 3 февруари пък мъж, който е бил в Шри Ланка потърсил помощ при личния си лекар. Той го насочил за рентгенова снимка и съответно с диагноза бронхопневмония е насочен към болницата в Хасково, където се лекува в инфекциозното отделение.

Отрицателен е и резултатът от теста за наличие на коронавирус при 43-годишния мъж, изолиран в инфекциозното отделение на университетската болница "Св. Марина" във Варна, след като се върна от Китай.

За БНР началникът на клиниката доцент Диана Радкова уточни, че са отрицателни и пробите му за най-опасните щамове грип.

mediapool.bg