Кламер БГ - Новини: Ниският полет с "банкноти" с лика на Живков може да вземе главата на шефа на ГВА

Ниският полет с "банкноти" с лика на Живков може да вземе главата на шефа на ГВА

България

|
Нед, 02 Юли 2023г. 20:30ч.
Ниският полет с "банкноти" с лика на Живков може да вземе главата на шефа на ГВА

Засненият над плажа Градина хеликоптер, сн. БНТ

Заради извършения прекалено нисък полет в събота сутринта над плаж "Градина", от който са хвърляни "банкноти" с лик ана бившия комунистически лидер на България Тодор Живков, може да бъде уволнен директорът на Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА), а лицензите на летеца и фирмата собственик на вертолета може да бъдат отнети. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред бТВ в неделя.

Като причина за това той посочи, че все още не е уведомен за случая от шефа на ГВА и първата му работа в понеделник ще е да му поиска обяснения.

"Никой от компенетнтия орган не ме е уведомил, а аз съм техния ръководител, всички служители ми имат телефона, но ако не бях по-настоятелен, нямаше да знам и до момента какво се е случило", каза Гвоздейков. От думите му стана ясно, че макар политът да е установен, все още не са поискани обяснения от нега за случилото се.

Според транспортния министър има поне няколко нарушения на правилата за изпълнение на такива полети. "Височината визуално е не повече от 15 метра, това е опасно за хората долу. Режим за рисков полет подлежи на одобрение от компетентен орган и се съгласува с ГВА или трябва да мине процедура по разрешение", посочи още той.

По-рано през деня от пресцентъра на ръководеното от него ведомство обявиха, че е започнала проверка на случая след получените сигнали за инцидента. От заснети видеоматериали е видно, че машината лети прекалено ниско, а от кабината й се показват хора и изхвърлят предмети по плажа.

Предметите всъщност са имитация на банкноти с лика на комунистическия лидер на България Тодор Живков.

Още по плажа има банкноти с лика на Живков, сн. бТВ

По информация на очевидци полетът е извършен около 05:20 часа в събота. Тогава на плажа е имало много хора за Джулай морнинг и традиционното посрещане на първото юлско слънце.

В неделя във водата и по плажа все още имаше от "банкнотите". Каква е целта на акцията по разпръскването им не е ясно.

Съгласно изискванията, летателно средство трябва да лети на минимум 1000 фута или 300 метра над земята или сградите, което в този случай е видно, че не е спазено. Друго нарушение е свързано с това, че е забранено изхвърляне на предмети от борда на летателното средство.

Първоначалната проверка на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" показва, че пилотът е Веселин Стоянов, а за конкретния полет няма издадено разрешение. По-късно в същия ден пилотът е информирал за полет от Приморско до Балчик, но за ранния полет не е дал никаква информация.

Предстои да бъде извършена обстойна проверка и ако бъдат установени нарушения, ще се разгледа отнемането на лиценза на пилота и на авиационния оператор.

mediapool.bg