Кламер БГ - Новини: Проверки за минало в ДС вече и без изрично съгласие на проверяваните

Проверки за минало в ДС вече и без изрично съгласие на проверяваните

България

|
Пет, 02 Септ 2016г. 15:14ч.
Проверки за минало в ДС вече и без изрично съгласие на проверяваните

Проверките за съпричастност към службите на бившия комунистически режим вече ще се правят и без изричното съгласие на проверяваните лица. Това решиха депутатите на първо четене в петък, като дебатът в пленарна зала мина с характерните за темата разправии, обиди, четене на досиета и стигна до Тодор Живков и Шопенхауер.

Традиционно БСП, АБВ и депутати от други партии с кариера в службите на комунистическия режим се обявиха срещу каквито и да е промени в т.нар. Закон за досиетата, които да разширят обхвата му, и отново поискаха Комисията на Евтим Костадинов да бъде закрита.

Законовите промени бяха вкарани от Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок. Според вносителите те дават възможност всеки да се запознае лично с истината и така да се пресекат опитите тя да бъде подменена.

Промените предвиждат още кандидатите за районни кметове, заместник-кметове, председатели на публичната администрация и съдебни заседатели също да бъдат проверявани задължително от Комисията. Освен това вносителите се готвят да внесат между двете четения още промени, според които всички, които имат достъп до класифицирана информация или кандидатстват за работа, изискваща достъп до секретни данни, да бъдат проверявани. Друго тяхно предложение ще бъде всички предварителни проверки на кандидатите за длъжности, изискващи такива, да бъдат оповестявани публично.

"Всички предварителни проверки се обявяват. Тези, които не се срамуват и поемат риска да бъде изяснено това минало, нека да се явят на конкурс и да бъдат избрани, но да се знае какви са били и те да обяснят защо са били такива", коментира Методи Андреев.

Парламентът отхвърли предложението на независимия депутат Велизар Енчев за закриване на Комисията по досиетата. Отхвърлен бе и проектът на БСП за преобразуването й в Институт за национална памет.

Досиетата – българският Шопенхауер

По време на дебата в пленарна зала Методи Андреев коментира, че досиетата са "българският Шопенхауер" заради концепцията на философа за истината в три фази - осмиване, отричане и накрая - приемане като самоочевидна.

Освен това Андреев прочете и стенограма от пленум на ЦК на БКП при създаването на Държавна сигурност, в която Тодор Живков обяснява, че тя ще е подчинена на КГБ. Така депутатът доказа, че службите на комунистическия режим не са работили за националната сигурност на България.

Методи Андреев изчете откъс от досието на "Радулов", което провокира депутатът от БСП Таско Ерменков да припомни, че е бил оперативен работник.

"Това, което направи уважаемия преди мен говорещ, е доказателство защо тази комисия трябва да бъде закрита", каза той и обясни, че се вадят страници, които нямат връзка с цялостната кариера на служителите.

Да дойде лекар

Ерменков помоли председателя на НС Цецка Цачева, когато говорещите изпаднат в носталгия или са пропуснали историята на БКП, да ги спира навреме.

"Много ви моля при такива случаи нека да гласуваме и допускане на специалист от Военна болница да присъства в залата, защото можем да стигнем и до фатални случаи", добави депутатът.

Светослав Белемезов от АБВ от своя страна обяви, че Законът за досиетата е абсолютно вреден и трябва да бъде отменен.

mediapool.bg