Кламер БГ - Новини: Проверката на фактите потвърждава, че хората с право се съмняват в думите на политиците

Проверката на фактите потвърждава, че хората с право се съмняват в думите на политиците

Анализи и Коментари

|
Четв, 30 Март 2017г. 18:55ч.
Проверката на фактите потвърждава, че хората с право се съмняват в думите на политиците

Масовото убеждение, че политиците по принцип "лъжат", е един от факторите за дълбокото недоверие на българските граждани към институциите. Медийната платформа за проверка на фактите "FactCheck", създадена от Mediapool и Студентски клуб "Дебати" към Нов български университет по международен модел, изигра ролята и на реален тест за това дали тези нагласи са основателни.

Чрез платформата за проверка на фактите се селектират изказвания на представители на политическия и бизнес елит, които впоследствие се анализират и оценяват съобразно достъпната публична информация по предварително зададен модел.

Основната цел на тези проверки е да се идентифицират неверните факти и по възможност разпространението им да бъде спряно още при източника, така че да не се създава фалшива картина на реалността и хората да не се подвеждат в преценката си за случващото се.

Проектът, осъществен по програма на Институт "Отворено общество", продължи шест месеца - от октомври 2016 г. до март 2017 г. Този период се случи предизборно-изборен от началото до края и повечето новини и събития в страната през това време бяха естествено доминирани от президентските избори, последвани от предсрочни парламентарни (между които имаше оставка на редовното правителство, назначаване на служебно и разпускане на парламента). По тази причина основната част от селектираните изказвания (15 от общо 27) са на представители на двете най-големи партии – опоненти ГЕРБ и БСП.

Поради ограничения срок на проекта и невъзможността да се подложат на проверка достатъчно голям брой изказвания на достатъчно голям брой хора, статистиката на платформата "FactCheck" може да се разглежда само като ориентировъчна.

Въпреки това тя е достатъчна, за да се направи изводът, че българските граждани действително имат основание да се съмняват в честността на изказванията на публичните фигури.

Едва 8 на брой или около 30% от всичките 27 анализирани изказвания са оценени с "частично вярно" или "истина", докато останалите 19 изказвания или 70% от извадката са квалифицирани с "по-скоро невярно" или "невярно".

По-конкретно има оценени като изцяло неверни изказвания на представители на властта на най-висши позиции като министър-председател, кандидат за президент, лидер на опозицията, депутати, министри, висши представители на съдебната власт. В същото време някои от тях имат и напълно верни изказвания.

Голям брой (10 броя или 37%) от анализираните изявления са в категориите "частично вярно" или "по-скоро невярно", което е доказателство за наблюдението, че в последните години има тенденция политиците у нас и по света да се въздържат от изричане на откровени лъжи, които лесно и бързо могат да бъдат изобличени. Вместо това умело се лансират полуистини, подвеждащи твърдения, които са не по-малко опасни за публичната среда.

Епохата на по-сдържаните или замаскирани лъжи обаче рязко прекъсна с идването на власт на президента Доналд Тръмп, който обогати лексикона на неистините и с термина "алтернативни факти", които не са нищо друго освен също лъжи.

За българските публични фигури също може да се каже, че не страдат от особени предразсъдъци и без притеснение изричат откровени неистини.

ГЕРБ - БСП

За шестте месеца в платформата са включени 8 изказвания на представители на ГЕРБ и 7 на БСП (включително две на подкрепения от левицата кандидат за президент ген. Румен Радев). Оценката се прави по скала с четири степени - "истина", "частично вярно", "по-скоро невярно" и "невярно".

С уговорката, че анализираните изказвания са ограничен брой, а подборът им не става по "квоти", а според актуалния новинарски поток и значимостта на коментираните теми, все пак може да се отбележи, че сред попадналите в извадката изказвания тези на политиците от ГЕРБ по-често се доближават до фактите в сравнение с изявленията на конкурентите им от БСП.

От анализираните изказвания на представители на ГЕРБ четири са оценени като "частично вярно" и "истина", а други четири – като "по-скоро невярно" и "невярно". Това означава, че в публичното говорене на представителите на тази партия партията има известен стремеж към баланс и съобразяване с проверимите факти. От данните излиза, че политиците от ГЕРБ са по-близо до истината, когато говорят по теми като бюджет, икономика, еврофондове (числата и съотношенията тук са по-достъпни и проверими), а се отдалечават от фактите по теми като енергетика и правов ред.

Бойко Борисов: Българинът се видя в пари –

Томислав Дончев: Сега България се справя два-три пъти по-добре с еврофондовете –

Бойко Борисов: Днес имаме най-ниската цена на газа –

Румяна Бъчварова: МВР е една от най-реформираните системи –

Елен Герджиков: Кметът на "Младост" може да не е легитимен -

Даниела Савеклиева: Сериозно увеличаваме парите за приоритетите образование, здравеопазване и сигурност –

Бойко Борисов: На БСП два пъти им спират еврофондовете –

Владислав Горанов: За две години икономиката нарасна с 15 млрд. лв. -

За сравнение статистиката при БСП е в полза на говоренето на неистини. От седем анализирани изказвания шест са оценени като "по-скоро невярно" и "невярно", а само едно – на тогавашния кандидат за президент Румен Радев – като "частично вярно". В рубриката се вижда, че БСП говори най-много неистини в сферата на икономиката, енергетиката и външната политика.

Румен Радев: Съвместната охрана на небето ни е по-унизителна от Ньойския договор –

Румен Радев: Ердоган застана зад Цецка Цачева –

Румен Гечев: Бюджет 2017 е антисоциален –

Илияна Йотова: ЕК ни дава само 101 млн. евро и строим още бежански центрове -

Корнелия Нинова: Кабинетът открадна 2 млрд. лв. от излишъка –

Жельо Бойчев и Таско Ерменков: ГЕРБ съсипа енергетиката –

Корнелия Нинова: СЕТА означава безконтролен внос на ГМО в България –

Данните на рубриката не позволяват да се направи сравнение дали преувеличенията и заобикалящите истината твърдения на представителите на левицата се дължат на факта, че тя е в опозиция или това е принципен подход в политичекското говорене на нейните представители. Все пак може да се допусне, че опозицията, особено в предизборна обстановка, има по-сериозен мотив да прибягва до преувеличения и неистини с цел да печели избиратели в сравнение с управляващата партия.

Патриотични партии

Освен двете най-големи партии в извадката, направена съобразно критериите в метода за селекция на изказванията, попадат и изявления на депутати, общински съветници, министри от други политически формации. Например и двете анализирани изказвания на представители на "патриотични" партии се оказват неверни:

Искрен Веселинов (депутат от "Патриотичния фронт"): Идеята "300 лв. минимална пенсия" ще струва 800 млн. лв. -

Светлана Николова (общински съветник от ВМРО в Харманли): Мигрантите разнасят тропически болести -

Здравеопазване

Изказванията и на тримата представители на сектор "Здравеопазване" (двама министри и един шеф на болница) са оценени с "невярно" или "по-скоро невярно":

Петър Москов: За първа година няма недостиг на направления –

Илко Семерджиев: Листа от 4000 чакащи пациенти е феномен –

Дечо Дечев: Неизползваната турска ваксина е 2000% по-токсична от допустимото –

Съдебна система

Обществото трябва да следи със завишена бдителност и говоренето в сферата на правораздаването. Засега съдебната власт присъства в платформата за проверка на фактите с три изказвания на един единствен представител – представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов. И трите му изказвания са оценени с "невярно", с което той е абсолютен рекордьор в рубриката по говорене на неистини:

Димитър Узунов: Калин Калпакчиев ще получи хонорар от 340 000 лв. -

Димитър Узунов: Христо Иванов не реши нито един проблем, Захариева започна от нула –

Димитър Узунов: Кадруваме по ясни стандарти –

Политици срещу бизнесмени

До момента са анализирани само две изказвания на представители на бизнеса, като те са оценени съответно с "частично вярно" и "истина".

Кирил Домусчиев (председател на КРИБ): В България няма безработица –

Ивайло Пенчев (изпълнителен директор на "Уолтопия"): "Уолтопия" е единственият частен инвеститор в "София тех парк" -

В рубриката попадат още две изказвания извън посочените до момента категории:

Тошко Хаджитодоров ("Шоуто на Слави”, член на инициативен комитет): Мажоритарният вот е много по-честен –

Божидар Лукарски: Японците плащаха повече за българското кисело мляко, когато бях министър -

mediapool.bg