Кламер БГ - Новини: Пристигат първите два полски двигателя за МиГ-29

Пристигат първите два полски двигателя за МиГ-29

България

|
Пон, 28 Дек 2015г. 14:49ч.
Пристигат първите два полски двигателя за МиГ-29

Пристигат във вторник първите два полски двигателя за МиГ-29, които ще бъдат монтирани на българските изтребители, докато трае ремонтът на техните мотори в Полша, предаде БНР.

Схемата за замяна на оборудването, като после Полша ще ползва за същото време отремонтираните български двигатели, е част от подписания в началото на октомври договор от военните министри на двете страни Николай Ненчев и Томаш Шемоняк. Според него поляците ще ремонтират шест двигателя на българските МиГ-29 за 6.138 млн. евро, а на по-късен етап е възможно и да модернизират старите съветски машини.

Сделката беше сключена въпреки заплахата на Русия, че ще я оспори в съда, тъй като руската корпорация РСК МиГ не е давала на Полша лиценз да ремонтира двигателите на изтребителите на трети страни, а само на своите машини. Поляците обаче твърдят, че ще ремонтират двигателите по собствена документация и не се нуждаят от руски лиценз. Договорът бе ратифициран в края на ноември от парламента след сериозни спорове, а само две седмици по-късно прокуратурата потвърди информацията на Mediapool, че е започнала проверка на споразумението за ремонта на изтребителите МиГ-29.

Споразумението с Полша предвижда удължаване на експлоатационния ресурс на шест двигателя за МиГ-29 на българските военновъздушни сили (ВВС). След ремонта двигателите ще имат ресурс от 350 часа. Гаранцията ще е 24 месеца или 200 летателни часа.

Със споразумението България на практика избягва зависимостта си от страни извън НАТО, за което Алиансът призовава страната ни от години.

mediapool.bg