Кламер БГ - Новини: Призив за забрана на пушенето на Трафалгар скуеър и в парковете на Лондон

Призив за забрана на пушенето на Трафалгар скуеър и в парковете на Лондон

Свят

|
Ср, 15 Окт 2014г. 16:54ч.
Призив за забрана на пушенето на Трафалгар скуеър и в парковете на Лондон

Пушенето в лондонските паркове и на обществени места като Трафалгар скуеър трябва да бъде забранено, пише в доклад, който беше приветстван от здравните работници и бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, но определен като "възмутителен" от тютюневото лоби, предаде в сряда Ройтерс.

Докладът е бил поръчан от кмета Борис Джонсън като част от стратегията му за борба със заплахите, до които водят пушенето, алкохолът, затлъстяването, липсата на физически упражнения и замърсяването. Същата стратегия "По-добро здраве за Лондон" може да се приложи към всички британски градове, смята авторът на проучването, бившият заместник-министър на здравеопазването лорд Ара Дарзи, хирург по професия.

Около една пета от лондончани пушат. Това води до 8400 смъртни случая всяка година, а всеки ден 67 ученици в столицата прихващат този навик, се посочва в доклада. "Кметът трябва да използва административните си правомощия, за да направи Трафалгар скуеър и площада пред парламента зони без тютюнев дим", посочи Дарзи. "Ще бъде силно послание, ако традиционният център на нашия град и политическото сърце на страната станат зони без тютюнев дим". Кметът трябва да използва и влиянието си над кралските паркове, за да въведе същата забрана, а местните съвети да приемат аналогични разпоредби за своите открити пространства.

Около 40 на сто от Лондон се състои от паркове и открити пространства, което е повече от всяка друга световна столица, отбелязва Ройтерс. Великобритания забрани пушенето на работните места, включително в барове и ресторанти, още през 2007 година.

Пушенето в парковете на няколко други големи града по света е забранено, включително в Ню Йорк. Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг определи плана на Лондон като "голямо постижение". "Вдишването на тютюнев дим, независимо дали в помещение или на открито, е вредно за здравето", подчерта той.

mediapool.bg