Кламер БГ - Новини: Пригожин призна, че е създал "фабриката за тролове"

Пригожин призна, че е създал "фабриката за тролове"

Свят

|
Вт, 14 Фев 2023г. 18:19ч.
Пригожин призна, че е създал "фабриката за тролове"

Евгений Пригожин

Бизнесменът от Санкт Петербург, собственик на Частната военна компания (ЧВК) Вагнер, известен като "готвача на Путин", Евгений Пригожин призна, че е създал и управлявал дълго време „Агенцията за интернет изследвания“, известна още като „фабриката за тролове“. Пригожин съобщи това в отговор на запитване на журналисти от Der Spiegel. Коментарът на Пригожин беше разпространен от неговата пресслужба и цитиран от руското независимо издание "Медуза".

"Никога не съм бил само финансиращ Агенцията за интернет изследвания. Аз го измислих, аз го създадох, аз го управлявах дълго време“, каза Пригожин, отговаряйки на въпроса дали е финансирал Агенцията за интернет изследвания.

Пригожин каза, че е създал „фабриката за тролове“, „за да защити руското информационно пространство от нагла агресивна пропаганда на антируски тези от Запада“.

Американските власти, които през 2018 г. обвиниха "фабриката за тролове" в намеса в президентските избори през 2016 г., твърдят, че Евгений Пригожин е основател и главен изпълнителен директор на Агенцията за интернет изследвания.

Тогава представител на Пригожин каза пред изданието РБК, че нито компанията Concord, нито други структури, притежавани от бизнесмена, „по никакъв начин не са свързани с дейности, насочени към намеса в американските избори“, а самият той „по никакъв начин не е свързан с фабриката за тролове“.

Бизнесменът от Санкт Петербург, собственик на Частната военна компания (ЧВК) Вагнер, известен като "готвача на Путин", Евгений Пригожин призна, че е създал и управлявал дълго време "Агенцията за интернет изследвания", известна още като "фабриката за тролове". Пригожин съобщи това в отговор на запитване на журналисти от Der Spiegel. Коментарът на Пригожин беше разпространен от неговата пресслужба и цитиран от руското независимо издание "Медуза".

"Никога не съм бил само финансиращ Агенцията за интернет изследвания. Аз го измислих, аз го създадох, аз го управлявах дълго време", каза Пригожин, отговаряйки на въпроса дали е финансирал Агенцията за интернет изследвания.

Пригожин каза, че е създал "фабриката за тролове", "за да защити руското информационно пространство от нагла агресивна пропаганда на антируски тези от Запада".

Американските власти, които през 2018 г. обвиниха "фабриката за тролове" в намеса в президентските избори през 2016 г., твърдят, че Евгений Пригожин е основател и главен изпълнителен директор на Агенцията за интернет изследвания.

Тогава представител на Пригожин каза пред изданието РБК, че нито компанията Concord, нито други структури, притежавани от бизнесмена, "по никакъв начин не са свързани с дейности, насочени към намеса в американските избори", а самият той "по никакъв начин не е свързан с фабриката за тролове".

mediapool.bg