Кламер БГ - Новини: При пожар в център за мигранти в Мексико загинаха 40 души

При пожар в център за мигранти в Мексико загинаха 40 души

Свят

|
Ср, 29 Март 2023г. 13:12ч.
При пожар в център за мигранти в Мексико загинаха 40 души

Сн. ЕПА/БГНЕС

40 души са загинали и 29 са били ранени при пожар в център за задържане на мигранти в северната част на Мексико, в близост до границата със САЩ.

Президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор каза, че пожарът е причинен в знак на протест от самите мигранти, намиращи се в сградата, след като са научили, че може да бъдат депортирани.

„Те никога не са си представяли, че това може да причини подобно нещастие“, каза Лопес Обрадор, добавяйки, че директорът на Националната имиграционна агенция е бил на местопроизшествието.

В центъра са били настанени 68 души от Централна и Южна Америка. Според представител на властите в Гватемала повечето са били от страни от Централна Америка.

След като мигрантите поставили матраци срещу решетките на килията си и ги подпалили, надзирателите бързо се отдалечили и не направили никакъв опит да освободят мъжете, преди димът да изпълни помещението и да убие най-малко 40 души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на видеозапис от камера за наблюдение.

Часове след избухването на пожара, редици от тела бяха положени, увити в сребристо фолио, пред центъра за задържане на мигранти в град Сиудад Хуарес, който се намира от другата страна на границата със САЩ срещу град Ел Пасо в щата Тексас и е основен транзитен пункт за мигрантите.

Двадесет и девет души са ранени и са в "тежко" състояние, съобщи Националния институт по имиграция на Мексико.

На кадри от записа се виждат двама души, облечени като охранители, а от другата страна до метална врата се появява поне един мигрант. Но изглежда, че охранителите не правят никакво усилие да отворят вратите на килиите, а вместо това бягат, докато облаци дим изпълват сградата за секунди.

Министърът на вътрешните работи на Мексико Адан Аугусто Лопес потвърди автентичността на видеоклипа в интервю за местен журналист.

Според изявление на мексиканската главна прокуратура миграционните власти са идентифицирали загиналите и ранените като граждани на Гватемала, Хондурас, Ел Салвадор, Венецуела, Колумбия и Еквадор. Министърът на външните работи на Гватемала Марио Букаро заяви, че 28 от загиналите са гватемалски граждани.

Сиудад Хуарес е главната пресечна точка за мигранти за влизане в САЩ. Приютите в града са пълни с мигранти, чакащи възможността да пресекат границата или такива, които са поискали убежище в САЩ и чакат приключване на процедурите.

Напрежението между властите и мигрантите в Сиудад Хуарес явно се е повишило през последните седмици. Над 30 мигрантски центъра и други организации за тяхна подкрепа публикуваха на 9 март отворено писмо. В него те се оплакваха проникване на криминални елементи сред мигрантите, както и сред лицата, търсещи подслон в града.

Те обвиниха властите в малтретиране и използване на прекомерна сила спрямо чужденците и се оплакаха, че общинската полиция е разпитвала хора по улиците на града за техния имиграционен статус, без да има причина за това.

По-рано този месец бяха отчетени високи нива на недоволство в Сиудад Хуарес, когато стотици мигранти, най-вече от Венецуела, реагираха на слуховете, че властите в Съединените Щати биха им позволили да влязат в страната, при което се опитаха да пресекат със сила един от мостовете, водещи към Ел Пасо. Американските власти блокираха опитите им.

През последните години Мексико предприе стъпки към ограничаване на мигрантите към границата със Съединените щати под натиска на американското правителство, в резултат на което центровете за настаняване са пренаселени. Понякога в тях има протести и бунтове.

Мексико е третата в света страна по брой на мигранти след САЩ и Германия, но е първа по брой преминаващи по пътя към САЩ. В страната са настанени десетки хиляди чужденци във все по-разширяваща се мрежа от центрове за задържане.

mediapool.bg