Кламер БГ - Новини: Прехвърлянето на средства в бюджета на НЗОК ще става с разрешение от Лекарския съюз

Прехвърлянето на средства в бюджета на НЗОК ще става с разрешение от Лекарския съюз

България

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 18:49ч.
Прехвърлянето на средства в бюджета на НЗОК ще става с разрешение от Лекарския съюз

Прехвърлянето на пари от едно перо към друго в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще става само с разрешение на съсловната лекарска организация. Това записаха депутатите при второто четене на Закона за бюджета на здравната каса за 2019 година в бюджетната комисия. Така депутатите отговориха на ултиматума на БЛС, че ако властите не се съобразят с искането им, ще искат оставки .

По данни на БЛС всяка година НЗОК пренасочва минимум 20-30 млн. лева неусвоени средства от едно перо в бюджета си към друго, като според съсловната лекарска организация това е за сметка на медицинските специалисти.

Най-често в края на годината спестените средства се пренасочват за покриване на дефицитите за лекарства, с което съсловната организация не е съгласна.

БЛС получи подкрепа за искането си от страна на пациентски организации и Българската генерична фармацевтична асоциация.

“Ние се съобразихме със становището на БЛС и предложихме да няма разходване на средства, извън тези, които са отбелязани в отделните параметри за медицинска и дентална дейност и това да става само съгласувано с управителния съвет на БЛС, респективно Зъболекарския съюз“, каза председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

mediapool.bg