Кламер БГ - Новини: Преференции разместват партийните листи

Преференции разместват партийните листи

България

|
Вт, 06 Апр 2021г. 18:03ч.
Преференции разместват партийните листи

Преференции за кандидати разместват партийните листи в страната и депутати ще станат хора, които са били на по-задни позиции. По закон за да бъде пренаредена листа, даден кандидат трябва да събере лична подкрепа от над 7% от гласовете за листата в дадения избирателен район.

До края на седмицата ЦИК трябва да обяви имената на избраните народни представители след пренарежданията, както и след като победителите от два района решат от кой искат да бъдат депутати.

Отсега е ясно, че в София преференциално гласуване пренарежда листи на "Демократична България" и БСП.

Бившият депутат и бивш лидер на СДС Мартин Димитров, който беше пети, и Иво Мирчев от "Да, България", който беше трети, пренареждат листата на "Демократична България" в 24-ти избирателен район. Така те двамата изпреварват Цецка Бачкова (ДСБ) и Стефан Тафров ("Да, България").

Георги Ганев, който беше пети в листата на "Демократична България" в 23-ти МИР, не успява за съвсем малко да пренареди листата. Той е получил преференции от 6.78 % от гласувалите за обединението.

Размествания има и в листата на БСП в 24-ти избирателен район. То е в полза на седмия в листата Борис Цветков, който измества втория в нея - бившият депутат от 44-ото Народно събрание Димитър Данчев.

Във Варна пък листата на "Демократична България" се пренарежда зарази преференции за настоящия общински съветник Стела Николова. Тя беше поставена на трето място, но е получила лична подкрепа от 4131 души, което е 23.92 % от гласовете за листата.

Рекордьор по преференции се очертава Георги Станков, който беше поставен на второ място в листата на ГЕРБ в Хасково. Той е получил 13 655 преференции и така измества бившият енергиен министър Делян Добрев от първото място.

Много преференции има и Стефан Апостолов от ГЕРБ, който беше депутат в 44-ото Народно събрание. Бившият футболен съдия, който е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, е събрал 9507 преференции. Той беше последен в листата на ГЕРБ в избирателен район Благоевград, а 5300 от преференциите за него са от Симитли. С този резултат Апостолов успява да измести дори водача в този район – министъра на транспорта Росен Желязков.

Във Велико Търново Димитър Николов от ГЕРБ става от трети втори заради получените за него 3219 преференции. Първи остава проф. Костадин Ангелов.

"Конституционното острие" на ГЕРБ Данаил Кирилов е събрал едва 158 преференции, а беше десети в листата и остава на тази задна позиция.

mediapool.bg