Кламер БГ - Новини: Преразпределяне на европари ще осигури 20 млн. лв. за медицински хеликоптер

Преразпределяне на европари ще осигури 20 млн. лв. за медицински хеликоптер

България

|
Вт, 26 Ноем 2019г. 19:26ч.
Преразпределяне на европари ще осигури 20 млн. лв. за медицински хеликоптер

Чрез преразпределяне на неизползвани средства от оперативната програма "Региони в растеж" ще бъдат осигурени 20 млн. лв. за закупуване на медицински хеликоптер, 55 млн. лв. -а за пътни ремонти, и 25 млн. лв. за енергийна ефективност в жилищни и обществени сгради. Други 2 млн. лв. ще се пренасочат към мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура, съобщиха от регионалното министерство във вторник.

Решението за проманата се очаква да бъде взето в сряда на заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

Парите за енергийна ефективност ще са насочени към 28-те малки общини и периферни райони. Предвидените за медицинския хеликоптер средства включват и осигуряване на съпътстваща инфраструктура за използването му. В момента страната ни не разполага с оборудвано медицинско летателно превозно средство. В редки случаи и по по нареждане на премиера за такива цели се използва правителственият самолет, който обаче не разполага с необходимата апаратура. Доскоро застрахователно дружество поддържаше медицински хеликоптер, но се оказа, че начинанието е прекалено скъпо и не може да си избие инвестицията през полиците.

Извън парите за пътната инфраструктура, ще се обсъди и предложението за пренасочване на малко над 6 млн. лева за инвестиции в образователна инфраструктура и закупуване на оборудване.

mediapool.bg