Кламер БГ - Новини: Премиерът умиротвори и надзирателите в затворите с 15 млн. лева

Премиерът умиротвори и надзирателите в затворите с 15 млн. лева

България

|
Ср, 21 Март 2018г. 14:55ч.
Премиерът умиротвори и надзирателите в затворите с 15 млн. лева

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент за отпускане на 15 милиона лева за увеличаване на заплатите на двете основни дирекции в Министерството на правосъдието - "Изпълнение на наказанията" и "Охрана".

Новината бе съобщената в сряда от Синдиката на служителите в затворите след среща с Борисов и правосъдния министър Цецка Цачева.

Решението отмени насрочените до края на седмицата протести на служителите в затворите в Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.

Парите ще послужат за изравняване на възнагражденията, заплащани за специфични условия на служителите в правосъдното министерство с тези в МВР.

Все още не е решено обаче откога съдебната охрана и служителите в затворите ще получат по-високите си заплати. Уговорена е следваща среща в Министерството на правосъдието на 29 март.

Синдикатът на служителите в затворите ще обсъди направените предложения до края на седмицата и ще обяви дали ще продължи протестните действия.

През февруари Цецка Цачева обясни, че в бюджета за тази година има пари за 5% увеличение на заплатите на служителите на затворите и съдебната охрана. Тогава тя отхвърли исканията за 20-процентно повишение на възнагражденията, което е основната цел на продължаващите месеци протести. Изчисленията показват, че за 10% по-високи заплати са нужни около 14 млн. лв.

През януари премиерът Бойко Борисов потуши полицейските протести в началото на българското европредседателство със 100 милиона лева. Според позицията в системата заплатите на полицаите бяха увеличени с между 10 и 15 процента.

mediapool.bg