Кламер БГ - Новини: Премиерът се чу с Вучич и обеща магистрала София-Белград за следващата Нова година

Премиерът се чу с Вучич и обеща магистрала София-Белград за следващата Нова година

България

|
Нед, 03 Ян 2021г. 11:32ч.
Премиерът се чу с Вучич и обеща магистрала София-Белград за следващата Нова година

За другата Нова година ще имаме изградена автомагистрала между София и Белград. Това обяви премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата са обсъдили инфраструктурното и енергийното сътрудничеството и се поздравиха по случай новата 2021 г. Те изразиха увереност, че отличните приятелски и добросъседски отношения ще продължат активно да се развиват във всички сфери от взаимен интерес, информираха от правителствената пресслужба.

Борисов и Вучич обсъдиха напредъка по изграждането на автомагистрала "Европа", която е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Магистралата е по направлението Лондон-Будапеща- Белград-София-Пловдив-Истанбул-Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Българският министър-председател подчерта, че половин година по-рано от предвиденото по договор през ноември м.г. бе изграден първият 17-километров участък от магистрала "Европа" между Драгоман и Сливница.

Друг акцент в разговора между Борисов и Вучич бе енергийното партньорство.

"В най-тежката пандемия от Covid-19 продължава работата по енергийните проекти у нас, а така и Сърбия се превръща в транзитна страна на газ. Фокусирали сме усилията си също върху изграждането на още един интерконектор до София със Сърбия, за да гарантираме сигурността на енергийните доставки", отбеляза Борисов.

Борисов и Вучич заявиха, че щом ситуацията предвид пандемията от Covid-19 позволи, двамата да проведат лична среща.

mediapool.bg