Кламер БГ - Новини: След среща на премиера с "Възраждане" и Мангъров: Работна група ще спори по Covid-мерките (видео)

След среща на премиера с "Възраждане" и Мангъров: Работна група ще спори по Covid-мерките (видео)

Коронавирус

|
Пет, 14 Ян 2022г. 18:10ч.
След среща на премиера с "Възраждане" и Мангъров: Работна група ще спори по Covid-мерките (видео)

След среща на премиера с

Работна група от "учени", които защитават противоепидемичните мертки и такива, които ги отричат, ще спори в следващите 2 седмици за това какъв да е подходът на държавата за справяне с епидемията. Това стана ясно в петък следобед след среща на премиера Кирил Петков с представители на "Възраждане" и техния експерт по епидемичните въпроси доц. Атанас Мангъров. Петков се срещна с тях, след като в петък даде отрицателен PCR тест и от днес е освободен от карантина.

Тема на срещата на премиера и представителите на "Възраждане" са били Covid мерките и зеленият сертификат, срещу които формацията организира протест в сряда пред Народното събрание и се стигна до сблъсъци с полицията. Тогава Петков изрази готовност да се срещне с представители на протестиращите когато карантината му изтече, за да ги изслуша и представи аргументите на правителството в полза на мерките и сертификата.

"Лошо е, че не се чува гласът на хората и трябва да се стига до протести, за да може ръководството на държавата най-после да чуе хората и да имаме една работна и конструктивна среща", коментира след срещата заместник-председателите на партията Цончо Ганев . Той припомни, че парламентарната група на "Възраждане" е предложила отдавна да се сформира работна група, която да обсъжда проблемите, разделящи обществото.

На срещата при Петков от "Възраждане" са настояли за моментално отпадане на всички сертификати и тестването в училище, което им е било отказано.

Премиерът, обаче, е приел да се сформира работна група на паритетен принцип с учени, които смятат, че сегашните мерки трябва да продължат и учени като Мангъров, които смятат, че няма нужда от тях. Работната група ще е под егидата на премиера и се очаква да бъде сформирана до сряда.

Тя ще работи поне 2 седмици, след което ще има "някаква форма на доклад" с изводите, до които са достигнали учените.

"Ако правителството не прояви здрав разум, след тези 2 седмици, ние ще сме отново пред Народното събрание", закани се Ганев.

В петъчната среща са участвали заместник-председателите на партията Цончо Ганев и адв. Петър Петров, но не и лидерът на формацията Костадин Костадинов, чиято карантина продължава, тъй като не е ваксиниран.

От вторник премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев и представители на парламентарно представените партии се самоизолираха след като се оказаха контактни на заразения с Covid-19 председател на парламента Никола Минчев. За положителната проба на Минчев се разбра в понеделник вечерта след няколкочасово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

След него се наложи да се карантинират общо 28 души, като за всички тях важат влезли в сила от вторник нови, по-кратки срокове на изолация. Във вторник Министерството на здравеопазването излезе с нова заповед, в която срокът за карантината се съкращава от 14 на 10 дни, а изолацията при контакт – от 10 на 7 дни. За хората с поставена бустерна доза беше разрешено карантината да отпадне, ако представят отрицателен PCR тест, направен след 72-рия час.

mediapool.bg