Кламер БГ - Новини: Премиерът прати Ананиев да контролира феновете на стадиона

Премиерът прати Ананиев да контролира феновете на стадиона

България

|
Ср, 01 Юли 2020г. 13:32ч.
Премиерът прати Ананиев да контролира феновете на стадиона

Премиерът Бойко Борисов изпрати здравния министър Кирил Ананиев да отиде довечера на футболния мач между ЦСКА и "Локомотив"- Пловдив за финала за Купата на България, за да контролира лично дали феновете ще спазват противоепидемичните мерки. Правителството направи компромис, за да угоди на феновете и реши да допусне 12 000 души на стадиона вместо 4000, колкото предвижда общата заповед на здравния министър – по 1000 души в сектор. Това предизвика възмущение, включително в лекарските среди, тъй като мачовете са особено рискови за предаване на инфекция заради близкия контакт между много хора, които викат и се прегръщат.

"С кмета Фандъкова, спортния министър Кралев, с вътрешния министър да призовем довечера привържениците на двата клуба на финала за Купата на България - през седалка...", заяви Борисов на заседанието на правителството в сряда. Той беше прекъснат от здравния министър Ананиев, който обяви, че също се включва в призива.

"Здравният министър да отиде на мача и лично да контролира, щом се обажда", разпореди Борисов. "През седалка, с маски. Жеста, който правим, за да се порадват за това, за което са зажаднели... Нека да ни върнат с разбиране и внимание, а не след това да получаваме упреци и да затворим присъствието на зрители в първенството. Като българи да дадем пример, че можем да го правим", коментира премиерът.

Всички билети за финалния мач са разпродадени, но фенове на ЦСКА правят организация в социалните мрежи за влизане на стадиона над позволената бройка.

Съгласно правилата феновете ще бъдат настанени през седалка и през ред, като на входа на стадиона ще бъдат раздавани маски, които привържениците трябва да носят по време на срещата.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също ще присъства лично на стадиона и предупреди, че евентуалното неспазване на противоепидемиологичните мерки може да доведе до затварянето на стадионите за феновете.

Кралев: При груби нарушения, затваряме стадионите

"Причината да се разреши допускането на 12 хиляди зрители на националния стадион за финала на Купата на България е, че капацитетът на стадиона е 44 хиляди", заяви той пред Нова телевизия. Затова, по думите му, броят на хората, които ще бъдат допуснати изобщо не е стряскащ. Аз смятам, че си заслужава тази стъпка с оглед на интереса към мача, каза той.

"Очаквам изискванията да се спазват и това ще се следи. Професионалната лига носи отговорността за организацията. Ще броим зрителите и ще знаем, ако броят е превишен. Ако на този мач обаче бъдат забелязани сериозни нарушения, то може да има и по-сериозни последствия занапред", посочи Кралев.

"Ще присъствам лично на стадиона, за да наблюдавам дали се спазват мерките и ако това не се случи, то ще се вземат драстични мерки. С колегите на здравното министерство ще обсъдим варианта за затварянето на стадионите при груби нарушения на мерките за сигурност", обясни Кралев.

mediapool.bg