Кламер БГ - Новини: Премиерът: Освободителката на България се превръща в най-големия противник на Съединението

Премиерът: Освободителката на България се превръща в най-големия противник на Съединението

Общество

|
Ср, 06 Септ 2023г. 13:43ч.
Премиерът: Освободителката на България се превръща в най-големия противник на Съединението

Премиерът Николай Денков, снимка: БГНЕС

"Днес е празник, с който всички можем да се гордеем. От една страна Съединението отразява исторически акт, който променя съдбата на България, а от друга - е символ, който показва от какво има нужда българското общество, ако иска да се развива".

Това каза премиерът акад. Николай Денков по повод 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Според него има няколко исторически урока от това знаково събитие, които трябва да помним и използваме, ако искаме страната ни да върви напред. "Първият урок е, че най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин, ако използваме правилно методите на дипломацията, ако намерим съюзници, ако знаем за какво се борим, и имаме обща цел. Вторият урок е, че дори да се наложи да защитаваме и с кръв това, което сме постигнали, защото българското Съединение нямаше да бъде успешно ако българската армия в необходимия момент не успя да отблъсне агресора, който дойде от запад. Третият урок е, че трябва да гледаме нашите идеали и нашите интереси, и да не се подчиняваме на чуждите", посочи акад. Денков.

Той подчерта, че именно освободителката на България от османско владичество е най-големият противник на Съединението.

По думите му целите и общите ни задачи, които ни водят към бъдещето като просперираща държава, трябва да бъдат ясно дефинирани. "Не трябва да се взираме назад, да копнеем за едно минало, което никога няма да се върне. Нека гледаме към бъдещето. Нека бъдем обединени в това, което ще ни направи успешни", призова акад. Денков.

mediapool.bg