Кламер БГ - Новини: Премиерът Борисов е осъден за уронване на честта на Елена Йончева

Премиерът Борисов е осъден за уронване на честта на Елена Йончева

България

|
Вт, 09 Апр 2019г. 17:50ч.
Премиерът Борисов е осъден за уронване на честта на Елена Йончева

Софийският градски съд отсъди, че премиерът Бойко Борисов трябва да плати 5000 лева обезщетение на депутата и водач на евролистата на БСП Елена Йончева за "накърнен духовен интегритет, чест, достойнство и добро име".

Повод за заведеното от Йончева гражданското дело стана изказване на премиера преди две години на кръгла маса по екология и земеделие в Бургас. Тогава Бойко Борисов се обърна към журналистите със следното изказване, имайки предвид Елена Йончева:

"Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати и бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава".

Елена Йончева заведе делото за накърняване на доброто й име солидарно срещу Борисов и ГЕРБ. Тя претендира за обезщетение от 20 000 лева.

На първа инстанция Софийският районен съд реши, че солидарно ГЕРБ и Борисов трябва да платят 5000 лева на Йончева. На втора инстанция Софийският градски съд отсъди, че обезщетение се дължи персонално само от премиера. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

По време на делото защитата на Борисов казва, че никъде в изказването си премиерът не е посочил поименно Йончева. Въпреки този аргумент, адвокатите на Борисов допълват, че Йончева е публична личност и е "длъжна да търпи упреци в по-голяма степен от лице, което не е обществена личност". Те допълва, че изявлението на премиера не е оказало влияние върху представянето на Йончева в политическата кампания, а напротив – тя се представила много добре.

От документите по делото се разбира, че Елена Йончева е получила около 36 000 лева от БНТ за реализация на два от документалните си филми. Останалите 30 филма са заснети с пари от спонсори.

mediapool.bg