Кламер БГ - Новини: Президентът предупреди за “угодни сделки“ в модернизацията на армията

Президентът предупреди за “угодни сделки“ в модернизацията на армията

България

|
Ср, 06 Май 2020г. 13:25ч.
Президентът предупреди за “угодни сделки“ в модернизацията на армията

В модернизацията на армията "няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване", предупреди президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев в обръщение по повод празника на българската армия 6 май – Гергьовден.

Той посочи, че съвременно въоръжение е необходимо, но то трябва да се придобива по рационални и прозрачни критерии и процедури.

"Съвременното въоръжение е крайно необходимо, но трябва да се придобива при рационални и ясни критерии и процедури, при единен подход към видовете въоръжени сили. Затова решенията за националната сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои винаги човекът", каза Радев.

Президентът заяви, че "успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение".

"Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича истината, който е непримирим към несправедливостта и произвола", каза Радев.

Тази година заради пандемията България отбелязва 6 май без традиционния парад в центъра на София, а с демонстрации по поделенията, които се предават на живо по националните телевизии.

Радев на няколко пъти вече влезе в конфликт с правителството заради управлението на кризата с коронавируса и призова да не се насажда страх. В речта си за 6 май обаче той не спомена пандемията.

Борисов: Всичко сме дали!

"Всичко, което са поискали, сме им го дали. Никога не е била така модернизирана армията", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов, който посети военния учебен център "Црънча".

"Нашите специални части имат най-доброто, което може да се желае", добави той.

"Така че въпреки нищожните приходи в бюджета на държавата не сме съкратили нито един разход, включително и за проектите на военните", каза Борисов.

След дълго отлагане България закупи от САЩ 8 изтребители F-16 Block 70 за около 2.1 млрд. лева. Президентът Радев обаче разкритикува процедурата по избора на американските самолети, в рамките на която бяха променени първоначалните условия на проекта.

Премиерът Бойко Борисов и партията му ГЕРБ пък директно обвиниха Радев, че е предпочитал друга оферта – тази за шведските изтребители "Грипен".

Коментарът на Радев, че модернизацията не трябва да остава само в ръцете на политиците, вероятно се отнася и до неофициалната информация, че решенията по някои от големите сделки, включително тази за изтребителите, не са се ползвали с единодушна подкрепа на военните среди.

Военните проекти няма да бъдат отлагани

Сега на дневен ред са другите два големи военни проекта – за придобиването на нови бронирани машини и два патрулни кораба, на обща стойност около 2.5 млрд. лева.

Тяхното бъдеще обаче е неясно, след като финансовият министър Владислав Горанов допусна те да бъдат забавени заради мерки срещу отрицателното въздействие на кризата. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обаче твърди, че сделките ще се реализират по план.

"Процесите на модернизация, които започнаха преди няколко години са необратими. Каквото и да се говори, каквото и да се коментира, и с каквото и да се спекулира, Българската армия ще продължи да се модернизира", каза Каракачанов в сряда.

Той бе във Велико Търново, където в Националния военен университет "Васил Левски" празникът се чества с парад на бъдещите офицери.

Започват преговори за корабите

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов съобщи в интервю за БТА, че проектът за купуването на два нови патрулни кораба за близо 1 млрд. лева с ДДС остава приоритет и неговото реализиране се осъществява по план, като процедурите са на финалния етап.

"В момента тече подготвителният етап за започване на преговорния процес с избрания изпълнител, като след отпадане на въведените ограничения, наложени от сложната обстановка както в страната, така и в Европа, ще започнат преговорите "очи в очи". Наблюдава се известно забавяне на процеса от предварително утвърдения график, но като цяло процедурата не е спряла", каза той.

Проектът за два нови патрулни кораба е на финалната права, като там вече има избран дори победител. Това е германската фирма "Люрсен", като се очаква да има и български подизпълнител.

Какво става с проекта за бронираните машини?

Проектът за бронирани машини е на по-ранен етап.

МО поиска оферти само от четири фирми - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Според МО френската компания не е подала реална оферта, а е поискала директни правителствени преговори и затова е отпаднала от надпреварата.

Министерството обаче даде допълнително време на германската ARTEC да представи всички необходими документи и вероятно тя остава в играта.

Машините на компанията обаче са по-скъпи от останалите.

Така като фаворити се очертаха Patria (Финландия) и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Според неофициална информация в МО се разглеждат различни варианти за реализацията на проекта. Вратите могат да бъдат отворени и за други компании, които проявяват интерес. В МО допускат вариант за стартирането на междудържавни преговори, както стана с покупката на изтребителите F-16 Block 70 от "Lockheed Martin".

Засега обаче няма нищо официално и проектът се развива съгласно сегашната процедура.

mediapool.bg