Кламер БГ - Новини: Президентът призова за масово гласуване: Време е за нови хора и идеи

Президентът призова за масово гласуване: Време е за нови хора и идеи

България

|
Четв, 01 Апр 2021г. 16:48ч.
Президентът призова за масово гласуване: Време е за нови хора и идеи

Време е да теглим чертата, време е за нови идеи, нови хора и ново доверие в институциите, каза в обръщение към нацията президентът Румен Радев.

Той призова за масово участие в парламентарните избори в неделя.

"Приключва един мандат, белязан от скандали, разкрития, протести и икономическа криза. Доверието в старото Народно събрание рухна", каза Радев.

Той припомни, че управляващите са отхвърлили призива за предсрочни избори през лятото заради пандемията, а тя "е още тук, неясно докога".

"Конституцията дава правото на всеки от нас да прецени по-свободен ли е днес, отколкото преди 4 г. По-богат ли е, по-достоен ли се чувства като гражданин на днешна България, отколкото е бил преди. Дали разчита на българското правосъдие, на българските болници, на полицията, на училищата и университетите, в които се образоват децата му – или се налага да плаща повторно за това, за което вече е платил с данъците си", каза Радев.

По думите му "онзи, на когото поверим хазната, ще може да харчи средствата, за да защитава или, напротив, да ограничава свободата ни".

"В изборния ден всеки от нас, млад или стар, богат или беден, има своя дял в съдбата на България. Който не гласува, оставя съдбата на родината на произвола на чуждия избор, на контролирания и купен вот, които са печален фактор през годините. Мислете, преценете, гласувайте – в неделя всичко зависи от нас", призова държавният глава.

Mediapool публикува пълния текст на обръщението на президента Румен Радев:

Скъпи сънародници,

В неделя, 4 април, ще се проведат редовните избори за Народно събрание.

Всички ние, пълнолетните български граждани, ще имаме възможност да изберем кой да управлява Родината.

Конституцията дава правото на всеки от нас да прецени по-свободен ли е днес, отколкото преди четири години? По-богат ли е? По-достоен ли се чувства като гражданин на днешна България, отколкото е бил преди? Дали разчита на българското правосъдие, на българските болници, на полицията, на училищата и университетите, в които се образоват децата ни? Или се налага да плаща повторно за това, за което вече е платил с данъците си.

Кому да поверим бъдещето си е въпросът, който следва да определи нашия избор. Онзи, на когото поверим хазната, ще може да похарчи средствата, за да защитава или напротив - да ограничава свободата ни. От него до голяма степен ще зависи дали ще чуваме истината в обществените медии, дали ще можем да разчитаме на бързо и справедливо правосъдие, дали държавата ще ни подаде ръка, когато сме в нужда. Най-сетне, от нашия избор зависи дали децата ни ще останат в България или ще търсят щастието си далеч от Родината. Дали внуците ни ще разговарят с нас на български.

Приключва един мандат, белязан от скандали, разкрития, протести и икономическа криза. Доверието в старото Народно събрание отдавна рухна. Хиляди българи поискаха предсрочни избори още през лятото на миналата година. Получиха отказ с аргумента, че не бива да се правят избори насред пандемията.

Дойде време за редовните избори, но както виждаме, пандемията е още тук и неясно докога. За изминалите месеци кризата се задълбочи. България загуби лекари, медицински сестри, учители, много от нас загубиха близки хора не само заради коронавируса, но и заради блокирания достъп до здравеопазване. Смъртността е рекордна, но страхът не е изход. Отлагането не е решение. Време е да теглим чертата. Време е за нови идеи, нови хора и ново доверие в институциите.

Много бе сторено с годините, за да бъдат отблъснати българите от политиката. Това е удобно за враговете на свободата. Стотици хиляди сънародници зад граница и този път няма да успеят да гласуват за бъдещето на България, в която мнозина копнеят да се върнат. Но каквито и да са преживените от нас разочарования, веднъж на четири години ние имаме право да се произнесем относно своето бъдеще. В изборния ден всеки от нас, млад или стар, богат или беден, има своя равен дял в съдбата на България и трябва да го вложи премислено, критично и осъзнато. Който не гласува, оставя съдбата на Родината, своята и тази на близките си хора, на произвола на чуждия избор. На контролирания и купения вот, които са печален факт от години.

Затова призовавам всички вас, пълнолетните българи: мислете, преценете, гласувайте. В неделя всичко зависи от нас.

Благодаря ви за вниманието!

mediapool.bg