Кламер БГ - Новини: Президентът избра Атанас Семов за конституционен съдия

Президентът избра Атанас Семов за конституционен съдия

България

|
Пет, 26 Окт 2018г. 17:42ч.
Президентът избра Атанас Семов за конституционен съдия

Президентът Румен Радев номинира за конституционен съдия члена на правния си съвет и бивш зам.-председател на парламента от "Ред, законност, справедливост" (РЗС) Атанас Семов, съобщиха в петък от прессекретариата на държавния глава.

Кандидатурата му отговаря на условията, тъй като той има над 20-годишен юридически стаж и "доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и признат авторитет в България и чужбина".

Любопитен факт е, че само преди 3 години именно юридическият опит на Семов се оказа недостатъчен, за да бъде приета кандидатурата му за генерален адвокат в Съда на ЕС. Тогавашният правосъден министър Христо Иванов бе принуден да оттегли номинацията му, след като комитетът, оценяващ годността на кандидатите, излезе с отрицателно становище заради липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво на Семов.

Причина за отхвърляне на номинацията му за генерален адвокат в Съда на ЕС бе обстоятелството, че въпреки академичните постижения на бившия депутат от РЗС, професионалният му опит на високо ниво е формиран едва след 2004 г., което за Брюксел се оказа недостатъчно.

Около година по-рано Семов бе обект на прокурорска проверка във връзка с ролята му в създаването на магистърска програма по право на Европейския съюз в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Софийската градска прокуратурата (СГП) обаче постанови отказ да образува разследване по случая, който бе отменен от Върховната касационна прокуратура. В крайна сметка СГП отново отказа да разследва Семов.

Очевидно обаче президентът Радев не вижда проблем в този избор. Решението му да прати Атанас Семнов в Конституционния съд (КС) е подкрепено с подробна биографична справка за досегашния му съветник, в която тези факти не присъстват.

Атанас Семов е професор по право на ЕС и ръководител на Международната магистърска програма по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". През 2012 г. е удостоен от ЕК с титлата "Жан Моне професор" за свои трудове за съдебната система на ЕС. Чете лекции в редица европейски университети.

Семов е автор на 12 книги и над 70 научни публикации в български и чуждестранни издания. През 2003 г. участва като експерт в Комисията за изменение на Конституцията, сформирана в 39-то Народно събрание. Той бе зам.-председател на парламента в първия управленски мандат на ГЕРБ, след като стана депутат от листата на партията на Яне Янев.

През 2011 г. РЗС издигна Семов за кандидат-президент, а предизборният му слоган бе "Аз ще уволня Бойко Борисов". След като кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев спечели поста, РЗС направи рязък завой към управляващата партия, а лидерът ѝ Яне Янев, с когото Семов демонстрираше силна политическа близост, стана съветник по антикорупционните въпроси на Борисов. През 2012 г. Семов бе предложен неуспешно от РЗС и за конституционен съдия.

Настоящата му президентска номинация за член на КС обаче на практика означава, че той вече е избран за конституционен съдия, тъй като предстои единствено да мине формалната му клетва, за да встъпи официално в длъжност.

По-рано през деня Общото събрание на съдиите от двете върховни съдилища избра съдиите Павлина Панова и Надежда Джелепова за членове на КС. В началото на октомври парламентът вкара в КС бившия заместник-председател на ВКС Красимир Влахов.

mediapool.bg