Кламер БГ - Новини: Президентът на Полша отказа да утвърждава нови генерали и адмирали

Президентът на Полша отказа да утвърждава нови генерали и адмирали

Европа

|
Ср, 09 Авг 2017г. 17:11ч.
Президентът на Полша отказа да утвърждава нови генерали и адмирали

Президентът на Полша Анджей Дуда отказа да присвоява генералски и адмиралски звания на офицери, предложени от министерството на отбраната на страната, предаде ТАСС, цитирайки съобщение, публикувано вчера на сайта на полското Бюро за национална сигурност.

Президентът аргументира решението си с несъвършенството на командната система в армията и изразява надежда, че "в най-близко време ще бъде изработена такава система за ръководство, която да позволи да се приемат съответните кадрови решения".

Министерството на отбраната на свой ред подчерта, че "назначаването на нов ръководен състав е ключов момент от протичащите промени в армията, без които всички други реформи могат да не се състоят". Това посочва пресслужбата на ведомството в коментар за решението на президента.

Местни наблюдатели отбелязват, че в полската армия е възникнала кризисна ситуация заради недостига на ръководен състав. "За двете години от управлението на партия "Право и справедливост" от армията са излезли 36 генерали. Такава чистка в историята на въоръжените сили на независима Полша не е имало. В същото време министър Мачеревич изпраща за подпис на президента 46 заявки за нови генералски назначения", писа миналата седмица варшавският вестник "Газета виборча".

mediapool.bg