Кламер БГ - Новини: Президентът на Ливан обеща да работи за съставяне на правителство от технократи

Президентът на Ливан обеща да работи за съставяне на правителство от технократи

Свят

|
Пет, 01 Ноем 2019г. 13:01ч.
Президентът на Ливан обеща да работи за съставяне на правителство от технократи

Ливанският президент Мишел Аун призова да бъде съставено правителство от министри, които се назначават поради своята компетентност, а не заради политическата си принадлежност, предаде Ройтерс.

Аун заяви това в 15-ия ден на масови протести в Ливан срещу управляващите, обвинени в корупция и некомпетентност, и два дни след оставката на премиера Саад Харири под натиска на улицата.

"Министрите ще трябва да се избират според компетентността си, а не според политическата си принадлежност, защото Ливан се намира в критична точка, особено по отношение на икономиката, и отчаяно се нуждае от хармонично правителство, което може да е продуктивно", каза Аун в телевизионно обръщение. Той обеща да работи за съставянето на кабинет, който да отговаря на исканията на ливанците.

Протестиращите искат експертно правителство и да се сложи край на системата, по която държавните постове се разпределят по признака на вероизповеданието. Те настояват и за пълно подновяване на политическата класа, която е същата от края на гражданската война (1975-1990 г.).

След края на обръщението на президента протестиращите в центъра на Бейрут скандираха един от основните си лозунги "Всички значи всички", тоест да напуснат всички управници без изключение.

"Махни се, махни се, ти докара всички до глад" и "Народът иска падането на режима", скандираха още демонстрантите, които следяха на огромен екран речта на президента, който е критикуван наравно с останалите управляващи политици.

mediapool.bg