Кламер БГ - Новини: Президентът и премиерът на Шри Ланка се оттеглят след протести

Президентът и премиерът на Шри Ланка се оттеглят след протести

Свят

|
Съб, 09 Юли 2022г. 21:51ч.
Президентът и премиерът на Шри Ланка се оттеглят след протести

Президентът и премиерът на Шри Ланка се оттеглят след протести

Председателят на парламента на Шри Ланка съобщи, че президентът на страната Готабая Раджапакса се е съгласил да подаде оставка в сряда, предаде Асошиейтед прес. По-рано премиерът на страната Ранил Викремесингхе заяви днес, че е готов да подаде оставка, за да отстъпи място на правителство на националното единство.

В телевизионно изявление председателят Махинда Япа Абеивардена каза, че е информирал Раджапакса за решение, взето от лидерите на парламентарните групи на тяхна среща, в което се настоява президентът да освободи поста. Раджапакса се е съгласил, но ще остане на поста си до сряда, за да се гарантира мирното предаване на властта, уточни Абеивардена.

Това бе оповестено броени часове, след като гневни протестиращи щурмуваха официалната президентска резиденция. Участници в протестите нахлуха също в дома на министър-председателя и подпалиха жилището.

От канцеларията на премиера казаха, че тази вечер протестиращи са нахлули в дома на Ранил Викремесингхе в Коломбо. Малко по-рано Викремесингхе заяви, че ще подаде оставка в отговор на призивите на политически лидери той и президентът да се оттеглят, след като десетки хиляди хора се стекоха в столицата, за да излеят гнева си от икономическата и политическа криза, в която изпадна страната. Премиерът обаче даде да се разбере, че няма да си тръгне, преди да бъде съставено ново правителство. Това ядоса протестиращите и те обсадиха дома му, настоявайки за незабавното му оттегляне.

"За да се гарантира сигурността на всички шриланкийци, той е склонен да приеме тази препоръка на ръководствата на опозиционните партии", заяви в комюнике неговата канцелария.

ООН бе призовала властите на Шри Ланка и демонстрантите да се погрижат днешните протести да протекат спокойно.

При вълнения в страната през май девет души бяха убити и стотици – ранени.

През април Шри Ланка обяви дефолт по външния си дълг в размер на 51 милиарда долара и започна преговори за спасителни мерки с Международния валутен фонд. Тази криза, безпрецедентна по мащаби, откакто страната получи независимост през 1948 г., се смята за причинена от коронавирусната пандемия, която лиши 22-милионния остров от валутните приходи от туризма и според икономисти бе изострена от поредица неуместни политически решения.

mediapool.bg