Кламер БГ - Новини: Президентът Щайнмайер: Германия преживява "криза на доверието" при пандемията

Президентът Щайнмайер: Германия преживява "криза на доверието" при пандемията

Европа

|
Съб, 03 Апр 2021г. 17:22ч.
Президентът Щайнмайер: Германия преживява "криза на доверието" при пандемията

Германия преживява "криза на доверието", заяви днес президентът Франк-Валтер Щайнмайер и призова хората да се "сплотят", след като за втора поредна година посрещат Великден в условията на ограничения заради пандемията от коронавирус и недоволство от подхода на правителството, предаде Асошиейтед прес.

Щайнмайер призна, че е "имало грешки" във връзка с тестването, дигиталните решения и ваксинацията.

"Доверието при демокрацията почива на доста крехко разбирателство между гражданите и държавата: държавата върши своя дял, гражданите - техния", заяви той в обръщение, чийто пълен текст ще бъде излъчен по-късно днес.

"Знам, че вие, гражданите, вършите своя дял при тази историческа криза. Вие сте направили много и сте се лишили от много", заяви президентът.

"Вашето очакване към управляващите е те да се стегнат", каза Щайнмайер.

По думите му Германия е преминала от задоволство заради малкия брой заразявания в началния етап на пандемията до прекомерен песимизъм в момента. Той призова германците да бъдат единни и да оставят настрана "постоянното негодувание от другите или от хората на високи позиции".

Според него доставките на ваксини ще се увеличат значително в идните седмици, Европа засилва производствените си възможности, а общопрактикуващите лекари ще се включат във ваксинацията наред с големите ваксинационни центрове.

"Истината е, че не сме световни шампиони, но не сме се и провалили", каза Щайнмайер.

Германия, както и Европейският съюз като цяло, изостават зад САЩ и Великобритания във ваксинацията на фона на по-бавни доставки на ваксини и оплаквания от прекомерна бюрокрация и документация.

Социологическите проучвания показват намаляване на подкрепата за консерваторите на канцлерката Ангела Меркел. В Германия през септември предстоят избори, на които Меркел няма да се бори за нов мандат.

mediapool.bg