Кламер БГ - Новини: Силният вятър остави квартали без ток и пренасочи полети

Силният вятър остави квартали без ток и пренасочи полети

България

|
Нед, 22 Дек 2019г. 14:46ч.
Силният вятър остави квартали без ток и пренасочи полети

Жълт код за силен вятър е в сила за 21 области на страната днес, съобщават от Националния институт по метрология и хидрология.

Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, София град и област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна и Бургас.

Очаква се поривите на вятъра да достигнат до 24 метра в секунда.

В София има множество сигнали за паднали дървета, отнесени ламарини и билбордове. Прекъснат е кабел на енергийния системен оператор, захранващ част от столицата, а няколко самолета са били пренасочени от Летище София към съседни държави. До 8 часа тази сутрин екипи на "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община са реагирали на повече от 300 сигнала за инциденти, свързани със силния вятър.

Пренасочени полети

Снощи три самолета от Франкфурт, Мюнхен и Виена не кацнаха на Терминал 2 на софийското летище и бяха пренасочени на съседни на България летища заради силния вятър.

Квартали без ток

Аварийно прекъсване на електрозахранването има във "Враждебна", "Бояна", "Княжево", "Манастирски ливади", "Киноцернтъра", "Владая", "Горни Лозен", "Долни Лозен" и "Враня", където екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването.

Скъсан е 120-киловолтов кабел не енергийния системен оператор, който захранва част от столицата. Аварията е станала късно снощи. В момента аварийните екипи работят по нейното отстраняване. Осигурено е обаче аварийно захранване.

"В следствие на бурния вятър снощи около 12 - 12:30 часа част от покрива на склад за дървен материал е вдигнат от вятъра и попада върху проводниците на 2 електропровода - "Тинтява" и "Асамблея", които са връзка от подстанция "Казичене" до подстанция "София-юг" и съответно от ТЕЦ "София-Изток" до подстанция "София-юг". В момента веднага след като е локализирана аварията е осигурено захранване за лишените консуматори. Алтернативно захранване е осигурено още снощи. В момента няма лишени консуматори. Към този момент колегите вече са отстранили аварията по единия електропровод "Тинтява". След извършване на необходимите превключвания и обезопасявания ще започне отстраняването по другия електропровод "Асамблея", което се надяваме, че ще приключи в рамките на около 2 часа", обясни Ангелин Цачев - изпълнителен директор на ЕСО пред БНТ.

Множество щети предизвика ураганният вятър и във Враца.

Повредени са покиви, има паднали мазилки от сгради, прекършенви са дървета и клони.

От вятъра е изкривено и Коледното дърво в центъра на града.

Екипи на Общинската комунална фирма приемат сигнали и работят по отстраняване на щетите.

Скоростта на ураганният вятър, който духа, достигна 97 километра в час. Във Враца има места без ток.

mediapool.bg