Кламер БГ - Новини: Представителството на студентските съвети поиска наказания за полицаи заради насилие

Представителството на студентските съвети поиска наказания за полицаи заради насилие

България

|
Вт, 14 Юли 2020г. 17:31ч.
Представителството на студентските съвети поиска наказания за полицаи заради насилие

За разследване на "неправомерни действия от страна на органите на реда при пълна публичност и прозрачност за обстоятелствата, свързани с действията на полицаите" настоя Националното представителство на студентските съвети. От организацията искат и наказания за полицаите, за които се докаже, че са упражнили насилие върху студенти, участвали в протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

След сблъсъци с органите на реда миналия петък бяха разпространени кадри на полицейско насилие над протестиращи. Сред пострадалите е и студентът по право в Хага Евгени Марчев, който по думите на родителите му след това е бил приет с комоцио в болница.

"Ние, представителите на единствения законоустановен орган в страната за защита правата и интересите на студентите, докторантите, курсантите и специализантите в страната, осъждаме остро всички форми на груба сила от страна на полицейските части срещу мирно протестиращи студенти", пише в позиция по случая, разпространена от Националното представителство на студентските съвети.

"По данни на очевидци и участници в събитията, както и информационни съобщения в медиите, може да се заключи, че е на лице неправомерна употреба на сила от страна на органите на реда, свързана с физическо въздействие и ограничаване правото на протест и свободно движение на граждани в рамките на протестите, провеждащи се и в момента. Нещо повече, органите на реда са превишили правомощията си и застрашавайки живота на двама студенти, оказвайки физическо насилие", се посочва в позицията.

В нея се призовава за "справедливо и бързо разследване" на случаите. Има и апел към студентите да не се поддават на провокации.

Със същия призив към протестиращите излязоха във вторник и от Столичната дирекция на вътрешните работи.

mediapool.bg