Кламер БГ - Новини: Председателят на Лекарския съюз се обяви за повишение на здравната вноска до 12%

Председателят на Лекарския съюз се обяви за повишение на здравната вноска до 12%

България

|
Вт, 28 Фев 2023г. 14:46ч.
Председателят на Лекарския съюз се обяви за повишение на здравната вноска до 12%

Председателят на Лекарския съюз се обяви за повишение на здравната вноска до 12%

Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12%. За това се обяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров във вторник по време на форум на фармацевтичната индустрия.

По думите му ще трябва да се намерят политически сили и воля, за да се промени делът за здравеопазване от брутния вътрешен продукт. Той коментира, че разходите за здравеопазване са инвестиции и не трябва да се търси икономия от тях, в което политиците трябва да бъдат убедени.

По думите му ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разходите в здравеопазването са същите каквито са в останалите европейски държави. Дори сегашната вноска – 8%, не е реална заради групите граждани, на които държавата плаща вноската и тя не е в пълния ѝ размер, припомни той.

Това е част от проблема, защото вноската не нараства, има много освободени от нея, въвеждат се и нови терапии и нови механизми за диагностика, посочи той.

България е на последно място по ниво на здравна вноска, припомни още д-р Маджаров. По думите му, ако се повиши нивото на здравната вноска, това би намалило претенциите, че се налага доплащане при оказване на медицинска помощ. Според него проблем е и, че голяма част от доплащането на пациентите, е за базова лекарства за кръвно, диабет и други хронични заболявания.

Темата за повишаване на здравната вноска ще бъде обсъдена с политиците, увери д-р Маджаров и посочи, че в момента "заблуждаваме себе си", че някой ни е осигурил всичко.

За очертаващ се финансов проблем предупредиха и от фармацевтичната индустрия.

Ако нямаме нов бюджет, се очаква отстъпките, които фармацевтичните компании предоставят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), да надхвърлят 600 млн. лв. което означава, че моделът за възстановяване на разходи на касата няма да издържи, каза изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) . Той посочи, че сега фармацевтичната индустрия компенсира около около 21 на сто от разходите на НЗОК за лекарства.

mediapool.bg