Кламер БГ - Новини: Предизборно в БСП: Ръководството във Видин напусна, в Перник листата е без водач

Предизборно в БСП: Ръководството във Видин напусна, в Перник листата е без водач

България

|
Пет, 12 Авг 2022г. 15:22ч.
Предизборно в БСП: Ръководството във Видин напусна, в Перник листата е без водач

Снимка: БГНЕС

Предизборните драми в БСП започнаха макар до вота да има няколко седмици. Местните структури в две области, смятани за червени бастиони – Видин и Перник, демонстрираха несъгласие с политиката на Корнелия Нинова.

В петък цялото ръководство във Видин подаде оставка. На пресконференция председателят на местната структура Димитър Велков и заместникът му Борислав Василев обясниха, че напускат партията заради разминаване между цели и политика на ръководството. Велков обясни, че напускали "това, което представлява БСП към момента – партията на Нинова и хората около нея".

"Тази партия не заприличва на ГЕРБ, а по-скоро на ДПС – една малка, лидерска, капсулирана партия", каза пък Василев.

Ден по-рано се разбра, че водачът на листата в Перник Любомир Бонев се оттегля от лидерското място за вота. В изявление пред БТА той обясни, че предпочита да работи като строителен инженер. В момента той е шеф на индустриалната зона в града. Бонев е и бивш депутат от БСП.

Сътресенията идват малко след като Националният съвет определи водачите на листи за предстоящите на 2 октомври избори. От подредбата на имената се вижда, че начело няма хора, минаващи за т.нар. вътрешна опозиция на Нинова. Например служебният правосъден министър Крум Зарков, който бе водач в Русе на миналия вот, сега не е на лидерско място. През последните месеци той обяви, че ще се кандидатира за лидер, а след това не подкрепи и опита за връщане на хартиената бюлетина, инициатива на БСП.

Конфликтът на Нинова със социалисти от Перник не е от вчера. Кметът Станислав Владимиров, който също бе депутат, многократно я е критикувал. Миналата пролет заяви, че ще търси от нея лична отговорност за слабите изборни резултати и я обвини е "идейна безпътица и организационна катастрофа".

mediapool.bg