Кламер БГ - Новини: Преговорите за съставяне на правителство на Северна Ирландия се провалиха

Преговорите за съставяне на правителство на Северна Ирландия се провалиха

Европа

|
Ср, 01 Ноем 2017г. 17:31ч.
Преговорите за съставяне на правителство на Северна Ирландия се провалиха

Демократичната юнионистка партия (ДЮП) и републиканската партия "Шин Фейн" не се споразумяха за съставяне на правителство на националното единство в Северна Ирландия въпреки постигнатия напредък при преговорите, заяви британският министър по въпросите на Северна Ирландия Джеймс Брокеншайър пред телевизия "Скай нюз".

Министърът подчерта, че при тези обстоятелства Лондон ще е принуден да въведе пряко управление в региона, за да осигури непрекъснатост в работата на държавните служби, средствата за финансирането на които ще бъдат изчерпани още в края на ноември.

Нито едно правителство не може просто да бездейства и да допусне това да се случи. Затова сега правя необходимите стъпки за внасяне в британския парламент на законопроект, който да гарантира на населението на Северна Ирландия работата на държавните служби, добави Брокеншайър.

Ирландската националистическа партия "Шин Фейн" също обяви, че преговорите с ДЮП са се провалили, посочва Ройтерс.

""Шин Фейн" е разочарована, че след последните седмици на преговори те приключват с провал. Направихме всичко по силите си да бъдем гъвкави", заяви пред журналисти водачката на партията Мишел О'Нийл.

mediapool.bg