Кламер БГ - Новини: Преговорите НАТО - Русия ще се проведат на 12 януари

Преговорите НАТО - Русия ще се проведат на 12 януари

Свят

|
Нед, 26 Дек 2021г. 11:10ч.
Преговорите НАТО - Русия ще се проведат на 12 януари

Преговорите НАТО - Русия ще се проведат на 12 януари

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е решил да свика заседание на Съвета НАТО - Русия на 12 януари, предадоха световни агенции.

По-рано пресслужбата на НАТО съобщи, че на 12 и 13 януари Брюксел ще е домакин на заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на генералните щабове на страните членки на Алианса.

"Уточняват се срокът и форматът на заседанието на Съвета Русия - НАТО, както и съставът на делегацията", съобщи в неделя руският заместник-външен министър Александър Грушко. "Срокът, условията, формата и съставът на делегацията се разработват", каза той.

По думите му, "тъй като говорим за въпроси на военната сигурност, принципно важно е високопоставените военни да участват в заседанието на Съвета Русия - НАТО".

От своя страна Йенс Столтенберг каза във вторник, че НАТО предлага на Москва да се проведе заседание на Съвета Русия - НАТО в началото на 2022 г., за да се обсъди ситуацията в Украйна.

Той посочи, че НАТО никога няма да направи компромис с Русия относно правото на Украйна да "избере свой собствен път" и да претендира за присъединяване към Алианса, както и относно правото на страните от НАТО да защитават останалата част от него.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова вече заяви, че Москва е получила предложение от Брюксел да свика Съвет Русия - НАТО за обсъждане на ситуацията в Украйна.

Захарова потвърди готовността на страната за директен диалог с НАТО по проекта за споразумения за руски гаранции за сигурност, изключвайки по-нататъшното разширяване на Алианса на изток и разполагането на системи за ударно оръжие в непосредствена близост до руските граници.

Съветът Русия – НАТО е създаден през 2002 г., но не е имал заседания от 2019 г.

mediapool.bg