Кламер БГ - Новини: Блокада на границата с Гърция по Великден и Гергьовден

Блокада на границата с Гърция по Великден и Гергьовден

България

|
Ср, 20 Апр 2016г. 20:25ч.
Блокада на границата с Гърция по Великден и Гергьовден

Български превозвачи обявиха, че ще затворят границата с Гърция на Велики петък - 29 април, от 10 часа и до 8 май ще бъде въведена блокада за всякакви видове превозни средства на всички пунктове.

Идеята е да се нанесе удар по туризма в Гърция в отговор на щетите, които понесоха българските превозвачи по време на 40-дневна блокада през януари и февруари от гръцките фермери срещу данъчни реформи в тяхната страна. Потърпевши обаче ще бъдат и стотици хиляди българи, които са планирали почивки по Великден и Гергьовден в Гърция, вземайки си отпуска в кратката работна седмица между двата празника.

"Още през февруари предупредихме българите, че ще предприемем ответна блокада. Показваме, че сме сериозни. Ще си изкараме и ние барбекютата, да видят гърците, които десет години ги чакаме да станат коректни", коментира пред Mediapool Миролуб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт

Ще бъдат пускани само коли, превозващи болни хора и животни, заяви зам.-председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов, цитиран от агенция "Фокус" в сряда след заседание на бранша.

Предварителният план е 4 часа да бъдат затворени пунктовете, 2 часа да са отворени, каза Столарски..

"Трябва да отговорим на гръцките фермери, както сме обещали, защото това, което правят ежегодно, не може да се повтаря и няма да допуснем да се повтаря", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи пред Дарик радио.

"Мисля, че голяма част от нашите сънародници ще ни подкрепят, защото видяха, че по време на протестите и блокадите на гръцките фермери ние бяхме поставени в нечовешки условия. Нашите водачи и превозвачи страдаха в рамките на 40 дни. Това е отговор към гръцките фермери, отделно от това - нека да почиват в България", каза още Арабаджиев.

До края на седмицата ще стане ясно какви със сигурност ще са часовите зони, в които ще се пропускат автомобили през границата в периода на блокадата.

Председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов обаче каза пред БНР, че неговата организация е против блокадата на границата, защото това ще възпрепятства работата и на българските превозвачи, а и няма да върне финансовите им загуби, претърпени по време на гръцката блокада.

mediapool.bg