Кламер БГ - Новини: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват за Covid-19

Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват за Covid-19

България

|
Вт, 26 Окт 2021г. 09:32ч.
Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват за Covid-19

Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват за Covid-19

Преболедувалите Covid-19 ученици и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение, каза пред БНТ служебният министър на образованието Николай Денков.

По думите му около 4% от големите ученици вече са имунизирани срещу коронавирус.

Очаква се децата от пети до седми клас да се върнат в клас след две седмици - веднага след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на масово тестване при най-малките.

Денков обясни, че масовото тестване ще продължи докато броят на заразените не спадне до под 100 на 100 000 души.

По-късно във вторник ще бъде решено какъв точно тип щадящ тест да се закупи - дали и от двата вида, използвани експериментално в някои училища у нас, или да бъде избран само един от тях.

Ще бъде обсъдено и как точно да се случва тестването в училище. Най-вероятно това ще става през първия учебен час в понеделник и в четвъртък като тестването ще се извършва под контрола на учителите. При най-малките ученици учителят ще има нужда от помощта на още един-двама възрастни.

Министърът посочи, че въпреки масовото тестване, задължителното носене на маска в училище остава докато не спадне заболеваемостта.

По повод критиките, че масовото тестване в училищата е закъсняло, Денков обясни, че в началото на учебната година властите срещнали сериозен отпор от страна на родители при запитвания за въвеждането на подобна мярка. По думите му обаче сега епидемичната ситуация е такава, че масовото изследване за Covid-19 е единствената алтернатива на онлайн обучението.

Денков подчерта, че родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани в клас, могат да ги задържат на дистанционно обучение вкъщи.

Министърът ще се срещне с ректори на университети и ще ги призове да отворят за присъствено обучение висшите училища, но срещу представянето на зелен сертификат.

mediapool.bg