Кламер БГ - Новини: Празник на плодородието в Кюстендил

Празник на плодородието в Кюстендил

Общество

|
Пет, 28 Септ 2018г. 18:47ч.
Празник на плодородието в Кюстендил

Традиционният празник на плодородието ще се проведе на 29 и 30 септември в Кюстендил, съобщиха от общината.

На него се представят щандове с плодове – ябълки, круши, сливи, грозде, дюли. Те ще бъдат изложени на площада и в градината пред общината в центъра на Кюстендил.

Масите на местните производители, читалища, детски градини, институции и организации са артистично аранжирани.

Ще има и награди за най-голяма ябълка, най-красиво аранжиран щанд, представяне на плодове и зеленчуци характерни за овощната градина на България.

През годините са отличавани плодове и зеленчуци с изключителни размери – картоф с тегло от 1300 грама от село Жабокрът, чушка с дължина 41 см от село Ябълково, глава лук с тегло от 950 грама от село Багренци и ябълка с тегло от 645 грама от село Таваличево.

Празничната програма включва изпълнения на детско-юношески певчески и танцови състави от Кюстендил и София.

Кулминацията на празника е от 20 часа на площад "Велбъжд", когато гостите и жители на града ще могат да се насладят на театрално-фолклорния спектакъл "Осмото чудо", представен от ансамбъл "Българе".

На 30 септември от 11 часа за първи път ще има атрактивни спортни игри с плодове и зеленчуци - клякане с касетка с ябълки, белене на картофи, пренасяне на вино, наливане в дамаджани и много други. За победителите ще има награди, осигурени от общината.

mediapool.bg