Кламер БГ - Новини: Прага заплашва да експулсира всички руски дипломати

Прага заплашва да експулсира всички руски дипломати

Свят

|
Ср, 21 Апр 2021г. 16:54ч.
Прага заплашва да експулсира всички руски дипломати

Чехия заплаши снощи да експулсира всички руски дипломати, като обвини Москва в "безпрецедентна терористична атака" на нейна територия през 2014 г. и призова за солидарност от страна на НАТО и Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Готов съм за всичко. Дори да се тръгне от нулата, което означава да ги върнем всички у дома", заяви снощи чешкият вътрешен министър и временно изпълняващ длъжността външен министъръ Ян Хамачек във Фейсбук.

Той каза, че смята в сряда да повика руския посланик, за да го извести за новите мерки след експулсирането на 18 руски дипломати, смятани от Прага за тайни агенти, на което Москва отвърна с изгонването на 20 чешки дипломати.

Хамачек призова страните от ЕС и НАТО да "действат колективно", като в знак на солидарност с Прага изгонят руски дипломати.

"Посланикът на Чехия информира Северноатлантическия съвет (ръководния орган на НАТО) и през седмицата съюзниците ще организират консултации с чешкия външен министър", каза снощи висш представител на алианса.

Днес чешкият президент Милош Земан назначи за нов външен министър 36-годишния социалдемократ Якуб Кулханек. Кулханек ще замени на поста уволнения преди 10 дни Томаш Петържичек. Новият министър е близък съратник на лидера на чешките социалдемократи и първи вицепремиер в правителството на Андрей Бабиш - Ян Хамачек, който временно изпълняваше функциите на външен министър. Кулханек е възпитаник на факултета за социални науки на пражкия Карлов университет.

Новият чешки външен министър ще извика днес във външното министерство руския посланик в Прага Александър Змейевски, в момент на нарастващо напрежение с Русия, съобщи чешки дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г

Чешката полиция съобщи, че издирва руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов по повод разследване на "обстоятелства, свързани с тежки криминални престъпления".

Операцията по взривяване на склада с боеприпаси в чешкото село Върбетице през 2014 г. е била наблюдавана лично от зам.-шефа на ГРУ ген. Андрей Аверянов, твърди в свое разследване сайтът Belingcat.

mediapool.bg