Кламер БГ - Новини: Правят първи сондаж в Хан Аспарух

Правят първи сондаж в Хан Аспарух

България

|
Ср, 11 Ноем 2015г. 11:37ч.
Правят първи сондаж в Хан Аспарух

Графика: Капитал
Графика: Капитал

Първият сондаж за наличие на нефт и газ в блока „Хан Аспарух“ ще започне в периода февруари-май следващата година. Територията се намира в дълбоководието на Черно море.

Площта на блока е над 14 хил. кв.м. Първият проучвателен сондаж ще бъде извършен на 86 км. от най-близката точка на брега и на около 130 км. от бреговете на Варна. Това стана ясно при презентацията на проекта пред медии от Кзавие Фожрас, който е управител на компанията ръководител „Тотал Е&П България“.

Територията на блока не е проучвана никога досега. До момента в Черно море са извършени само 9 сондажа. Един единствен от тях е успешен и той се намира в румънски води.

В рамките на проекта, който реализира компанията се предвиждат два проучвателни сондажа. Всеки от тях трае около 5-7 месеца. При подобни дейности обикновено се влагат около 700 хил. до 1 млн. евро на ден, посочи Фожрас, цитиран от Moreto.net. Той допълни, че сондажите вече са отлагани веднъж с 6 месеца заради ниските цени на петрола.

Откриването на залежи със сигурност ще се отрази върху енергийната независимост на България. Ползи ще има и по време на самите проучвания, защото ще бъдат ангажирани български фирми, както и ще се отворят много нови работни места.

Досега са направени сеизмични проучвания, чрез които на практика е картографирано дъното. Дейностите са приключили в началото на 2014-та година. Фожарс допълни, че сеизмичният кораб е работил над 200 дни и е изминал разстояние, равняващо се на това от Северния до Южния полюс. Вече е направена пълна 3D карта на морското дъно. Анализирането на всички данни продължава и в момента.

Планирането на началото на първия сондаж е за февруари-май, защото тогава се очаква да пристигне ангажираният сондажен кораб от последно поколение, който в момента се намира във водите около Западна Африка. Съдът вече е работил във водите на Черно море.

„Сондажите в средата, в която трябва да бъдат извършени, не са лесни. Ще бъдат приложени стандартни технологии, чрез които ще се мине през 2000 м. дълбочина на водата и още 4000 м. скална маса. Ще трябва да се съобрази голямото налягане и висока температура. Първите сонди ще функционират между 5 и 7 месеца. След приключване на работа ще бъдат запечатани, независимо от резултата.“, заяви Фожарс.

Вече се организира логистична база в пристанище Леспорт, във Варненското езеро. Ще бъдат ангажирани два хеликоптера за транспорт на екипаж и още два снабдителни кораба.

„Ангажирани сме да работим по отговорен начин. Идентифицират се всички рискове, внедряват се защитни мерки и планове за спешни случаи. Ако се намерят нефт и газ, ще са необходими още много проучвания и анализи, за да се разбере повече за качеството и количеството на залежите. След това ще се построи необходимата инфраструктура за работа. Следва преминаване към период на добив, който трае 20-30 години. Обикновено от проучването до първата комерсиализация на продукти минават около 10 години.“, посочи управителят на компанията.

Maritime.bg – България