Кламер БГ - Новини: "Правосъдие за всеки": КПКОНПИ се превръща в конвент

"Правосъдие за всеки": КПКОНПИ се превръща в конвент

България

|
Ср, 12 Дек 2018г. 14:53ч.
"Правосъдие за всеки": КПКОНПИ се превръща в конвент

"КПКОНПИ (антикорупционната комисия) все повече се превръща в новия конвент в държавата, в която олигархията замества съда с назначени от политиците черезвичайни или постоянни органи на контрол и репресия". Това коментира гражданското сдружение "Правосъдие за всеки" по повод внесените поправки в антикорупционния закон.

Конвентът е висш държавен орган, който работи едновременно като изпълнителна и законодателна власт. Създаден е по време на френската революция, обявява началото на френската република и осъжда на смърт краля.

КПКОНПИ е наречена "конвент" заради предложенията за промяна на антикорупционния закон, внесени от шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Той настоява КПКОНПИ да бъде отвързана от всякакви срокове при проверките за конфискация на имущество. Ако предложенията бъдат приети, процедурата ще може да продължава буквално вечно, а мишените на комисията ще могат да бъдат подлагани на неограничена във времето репресия.

Така се заобикаля тълкувателно решение на Върховния касационен съд, който обвързва делото за конфискация с наличието на разследване за извършено престъпление. ВКС смята, че делата за конфискация трябва да бъдат прекратявани при прекратяване на наказателното преследване.

"Предложението идва дни след като Върховният касационен съд обяви, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация. С поправките на практика се заобикаля решението на съда, което има силата на закон и се предлага работата на антикорупционнта комисия да не се обвързва с никакви срокове", коментира "Правосъдие за всеки" във Фейсбук.

"Ето ви я диктатурата, вие, които не вярвахте, че ни я готвят", пише политологът Евгений Дайнов.

Той допълва: "Виновен, невинен - ако герберите са решили да ти вземат бизнеса, къщата или каквото и да е - ще ти го вземат. Диктатура на на квартални апаши.Единствената им идеология: "Да крадем!". Мерзост."

Заместник-председателят на ДСБ и член на ръководството на "Демократична България" Радан Кънев (адвокат) нарича внесените промени в закона брутално погазване на презумпцията за невиновност.

"И не казвам, че не може да се отнема собственост на хора, които не са престъпници (те НАП го правят постоянно...). Казвам, че НЕ МОЖЕ критерият да е дали си ОБВИНЯЕМ. Качеството "обвиняем" изчезва безвъзвратно и задължително с обратна сила в момента на оправдаването / прекратяването. Всичко друго означава край на правовата държава във всичките й измерения - презумция за невиновност, право на справедлив процес, неприкосновеност на личността и правото на собственост ...", пише Кънев.

mediapool.bg