Кламер БГ - Новини: Правосъдие за всеки: Безграничната власт на главния прокурор е основният проблем

Правосъдие за всеки: Безграничната власт на главния прокурор е основният проблем

България

|
Ср, 27 Ян 2016г. 19:59ч.
Правосъдие за всеки: Безграничната власт на главния прокурор е основният проблем

Oпит за измиване на ръцете "в стил "Пилат Понтийски" и отклоняване на вниманието от критиките в евродоклада към главния прокурор – така инициативата "Правосъдие за всеки" определи декларациите на коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок с искане за оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В изпратена до медиите позиция в сряда гражданската организация заявява, че депутатите, които предишния ден призоваха ВСС да се разпусне, всъщност са го бетонирали до края на мандата му с преходните и заключителни разпоредби в приетите промени в конституцията. Според "Правосъдие за всеки" основният проблем е нереформираното държавно обвинение и безконтролната фигура на главния прокурор.

"Без да се назоват системните проблеми, без да се адресират конкретните виновници, без да се спомене дори другият обект на сериозни критики и препоръки в доклада - главният прокурор и подчинената му единна и централизирана прокуратура! А за да свалят отговорността от себе си, премиера и правителството си, тези депутати обвиниха бившия министър на правосъдието Христо Иванов за собствените си провал, страх и зависимости", заявяват от "Правосъдие за всеки".

"Това е поредната имитация на загриженост за съдебната система, без реално действие за нейната промяна; поредното словоблудство с празен ход, вместо опит да се наложи по законодателен път върховенството на правото; поредният срамен реверанс към статуквото на плутокрацията, която е обхванала в желязна хватка българските държавни институции", се казва още в позицията.

От инициативата припомнят речта на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод 135-годишнината на съда, в която той апелира да се каже: "Стига вече толкова." Призовават гражданите да изискат да бъдат разгледани по същество предложенията на "Правосъдие за всеки", които в края на 2015 г. бяха внесени с 5 хил. подписа в Народното събрание и които са свързани с реформа на прокуратурата.

"И да адресираме главния проблем –

нереформираната и тоталитарно устроена Прокуратура на Република България и безконтролната и всевластна фигура на Главния прокурор", се казва още в позицията.

mediapool.bg