Кламер БГ - Новини: Правителството ще затяга Covid-мерките при 80% заетост на интензивните легла

Правителството ще затяга Covid-мерките при 80% заетост на интензивните легла

Коронавирус

|
Ср, 12 Ян 2022г. 16:30ч.
Правителството ще затяга Covid-мерките при 80% заетост на интензивните легла

Правителството ще затяга Covid-мерките при 80% заетост на интензивните легла

Сериозните мерки, свързани с коронавируса, ще започнат, когато има 70-80% запълняемост на интензивните легла. Това предвижда обсъден на оперативно заседание на правителството план, оповестен от премиера Кирил Петков в сряда.

"Планът беше изготвен от Министерството на здравеопазването и на днешното оперативно заседание на Министерския съвет беше обсъден в детайли. Той е функция изцяло на процента запълняемост на интензивните легла. Това е най-крехката част от здравната ни система в една пандемична вълна. Тези легла не могат да се увеличават бързо", каза Петков пред Нова телевизия.

Петков обясни, че ще има четири етапа - запълняемост на 50%, 60%, 70% и 80%. "Когато в дадена област се стигне на 80% - това вече дава истинската критичност, че ще има риск за хората да нямат достъп до тях. Сериозните мерки започват на 80% от запълняемостта на интензивните легла. По-леките - на 70%", посочи Петков.

Той дпълни още, че правителството ще затваря потенциално икономиката и училищата, само когато има риск хората да нямат достъп до интензивните легла в болниците.

"Приоритизираме много учениците, защото вярваме, че освен икономиката, нашите деца трябва да ходят на училище физически", посочи Петков.

По-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също каза, че при 80% заетост на интензивните легла всички ученици ще минат на онлайн обучение. Той обясни, че става дума за интензивните легла, които могат да бъдат открити, а не за тези, които действат в момента.

Все още обаче не е представена в детайли справка за наличните в момента легла, тяхната заетост и възможностите за допълнително разкриване на интензивни структури.

mediapool.bg