Кламер БГ - Новини: Правителството спря строежа на небостъргача за чиновници

Правителството спря строежа на небостъргача за чиновници

България

|
Четв, 29 Юли 2021г. 18:55ч.
Правителството спря строежа на небостъргача за чиновници

Правителството спря строежа на небостъргача за чиновници

Кабинетът "Янев" спря в четвъртък изграждането на новия правителствен комплекс на територията на "София Тех Парк". Преди седмици министър Кирил Петков обяви, че ще сезира прокуратурата, защото правителството на Бойко Борисов е отпуснало 182 млн. лв. държавни пари без конкурс за строителството на огромна административна сграда.

Ще бъде създадена междуведомствена работна група към министъра на икономиката с всички заинтересовани ведомства, която ще изследва целесъобразността от строителството на нов правителствен комплекс.

В края на мандата на кабинета "Борисов 3" стана ясно, че правителството подготвя небостъргач за чиновници на бул. "Цариградско шосе" в София, в близост до зала "Арена Армеец". На терен от 24.8 дка трябва да бъдат изградени две офис сгради - едната със 75 м височина до кота корниз, а другото - 50 м.

Зад проекта стоят "Държавната консолидационна компания" и "София тех парк". Двете държавни структури са подали искане до Столична община за изготвяне на нов устройствен план на два имота в местността "Къро", като ПУП-ът е изработен бързо и е минал през всички обществени обсъждания. Главният архитект на столицата Здравко Здравков е одобрил плана на 9 март тази година.

От "София тех парк" уточниха, че дружеството не е инвеститор в проекта и поради тази причина не е получавало финансиране за неговото изграждане, и не е извършвало никакви процедури за възлагане на дейности за неговото реализиране. От позицията става ясно, че през 2019 година "София тех парк" е учредило право на строеж на Държавната консолидационна компания (ДКК) върху собствен имот от 24 811 кв.м. Сделката е сключена въз основа на решение на принципала на дружеството – Министерство на икономиката.

Първи за нов правителствен център на 4-ти километър заговори бившият премиер Сергей Станишев, като България проведе международен конкурс за новото сити на София. Тогава се споменаваха рекордни суми за реализацията на проекта в размер на близо 5 млрд. евро.

mediapool.bg