Кламер БГ - Новини: Правителството подготвя мерки срещу скока на цените

Правителството подготвя мерки срещу скока на цените

България

|
Четв, 23 Септ 2021г. 11:00ч.
Правителството подготвя мерки срещу скока на цените

Протест срещу скъпия ток в София, снимка БГНЕС

Правителството подготвя пакет от неотложни мерки за противодействие на инфлацията и скока в цените на електроенергията и горивата. Това съобщи в сряда служебният премиер Стефан Янев по време на посещението си във Велико Търново. Той се надява мерките да бъдат обявени до края на тази или до началото на следващата седмица.

Той напомни, че проблемът с поскъпването на горивата и електроенергията го има в цяла Европа.

"Цените на тока няколко пъти ги коментирахме. Ще се опитаме да вземем неотложни решения, но това е един проблем, който е в цяла в Европа. В един момент всички европейски политици са притеснени от високите на тока и търсят нестандартни решения. Преди всичко сме длъжни да намерим решения и в нашата сфера на енергетиката и цените да са поносима. Мерките и решенията ще ги представим в края на седмицата или началото на следващата", коментира Янев.

Служебният премиер говори по темата заради нападките на бившия премиер Бойко Борисов от сряда сутринта.

"Всички говорят за "Промяната продължава", но "промяната" по време на служебните правителства е само промяна в цените, спиране на програми за подпомагане и това главният прокурор Иван Гешев да остане без шофьор", каза Борисов в Пловдив по време на среща с местния партиен актив.

Той не коментира изказването на Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, че кабинетът "Борисов 3" е заложил бомба в енергетиката с наредба, поставяща неизпълнимо изискване към водните централи у нас. В случая става дума за изисквания за наличие на разрешение за строеж дори за по-старите водни електроцентрали в страната, каквото те не могат да представят. Според АИКБ под риск е работата на около 250 ВЕЦ-а.

"Най-сетне се обадиха работодателските организации. Къде бяха като актуализираха само пенсиите?!", запита Борисов във връзка с искането потребителите на свободния пазар да бъдат подпомогнати от държавата.

По-късно премиерът Стефан Янев поиска първо да не коментираме думите на представители на политически партии, които де факто са вече в предизборна кампания.

"Имаме системен проблем, че тази енергопроизвеждаща система у нас е била системно неглижирана в последните десетина години. Необходимо е да се проведе дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система", каза Янев.

mediapool.bg