Кламер БГ - Новини: Правителството отпусна 20 млн. за субсидиране на областните болници

Правителството отпусна 20 млн. за субсидиране на областните болници

България

|
Ср, 04 Окт 2023г. 15:02ч.
Правителството отпусна 20 млн. за субсидиране на областните болници

Правителството отпусна 20 млн. за субсидиране на областните болници

Правителството отпусна допълнителни средства в размер на 20 млн. лв. на Министерството на здравеопазването, за да субсидира областните болници.

Субсидията за областните болници беше регламентирана в началото на тази година от предишното Народно събрание по предложение на ГЕРБ. Допълнителната субсидия е заради това, че областните болници поемат спешни случаи и извънредни ситуации. Освен това имат редица функции, които не са задължителни за други болници като съдебна медицина, патоанатамия, оказване на спешна помощ на хора без здравни осигуровки и др. А обезпечаването на всички тези дейности изисква по-голям финансов ресурс, както и поддържането на кадрови потенциал в лечебните заведения

Според приетите текстове МЗ може да финансира областните многопрофилни болници за оказването на спешна медицинска помощ при извънредни ситуации, аварии и катастрофи, за осигуряване на трудови възнаграждения на персонала и оперативни разходи за осигуряване на ток, вода, парно. Това е още една форма на държавна подкрепа извън вече съществуващите субсидии, които МЗ дава на някои болници за извършването на специфични дейности и за работа в неблагоприятни условия.

mediapool.bg