Кламер БГ - Новини: Президентът сменя шефа на Националната служба за охрана

Президентът сменя шефа на Националната служба за охрана

България

|
Ср, 21 Авг 2019г. 14:30ч.
Президентът сменя шефа на Националната служба за охрана

Президентът Румен Радев сменя началника на Националната служба за охрана (НСО). Това става след серия от скандали, в които беше замесено и името на съпругата му Десислава Радева.

Новината става факт след решение на правителството, с което се дава съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжността началник на НСО считано от 30 август 2019 г.

В съответствие с чл. 7. т. 1 от Закона за Националната служба за охрана освобождаването на началника на службата се извършва след съгласуване с Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. По закон шефът на службата се назначава и освобождава от президента, но след съгласуване с кабинета.

В официалното съобщение на правителството не са посочени причините за освобождаването му.

От президентството казаха пред Mediapool, че Данчо Дяков е подал рапорт за освобождаване в президентството във вторник (20 август), като е посочил лични причини.

Генерал - майор Данчо Дяков зае поста през март 2018 година. Той беше първо съветник по военната сигурност на президента Румен Радев, а след това одобрен за началник на Национална служба за охрана.

Към момента няма официална информация кой ще заеме овакантения пост.

mediapool.bg