Кламер БГ - Новини: Правителство и опозиция във Великобритания преговарят за Брекзит

Правителство и опозиция във Великобритания преговарят за Брекзит

Европа

|
Пон, 29 Апр 2019г. 10:26ч.
Правителство и опозиция във Великобритания преговарят за Брекзит

Тази седмица се очаква важно решение по отношение на Брекзит, съобщи главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние. Трябва да стане ясно дали лейбъристката партия и управляващите ще се договорят за политическата декларация за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС. За година и половина във Великобритания не е направено нищо за постигане на съгласие по тези въпроси, които трябва да предхождат гласуването на самото споразумение за напускане, обясни Барние. И опозицията и, управляващите смятат напускането със сделка е единствения възможният вариант, твърди главният преговарящ.

Ако настъппи Брезкит без споразумение, повечето шотландци биха подкрепили обявяване на независимостта на Шотландия, сочи ново проучване, предадоха световните агенции. В момента 53% от шотландците подкрепят оставането в Обединеното кралство, а 47% са за независимост. Ако обаче Великобритания излезе от ЕС без споразумение, повечето шотландци (52%) смятат, че трябва да се обяви независимост. 48% са против отделяне от Великобритания.

Преди дни шотландският първи министър Никола Стърджън обяви, че ще внесе за обсъждане в парламента законопроект за референдум за независимост, който трябва да се проведе до 2021 г. Според нея Шотландия има основания да гласува за независимост, след като през 2016 г. не подкрепи Брекзит.

mediapool.bg