Кламер БГ - Новини: Правителствена болница става ЕАД - следва оцеляване в конкуренция или фалит и разпродажба

Правителствена болница става ЕАД - следва оцеляване в конкуренция или фалит и разпродажба

България

|
Четв, 31 Ян 2019г. 18:24ч.
Правителствена болница става ЕАД - следва оцеляване в конкуренция или фалит и разпродажба

Правителствената болница "Лозенец" окончателно се прощава със статута си на ведомствена болница към Министерския съвет и ще бъде преобразувана в еднолично акционерно дружество (ЕАД) към Министерството на здравеопазването. Това решиха депутатите от парламентарната здравна комисия при второто четене на поправките в Закона за лечебните заведения в четвъртък, а на следващия ден промените влизат за гласуване в пленарната зала.

Дали след преобразуването й в търговско дружество болницата ще премине под управлението на Софийския университет обаче остава неясно, тъй като ректорът му проф. Анастас Герджиков изрази сериозни притеснения от бързането, с което се прокарват промените.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) заяви, че с промените само се дава възможност на СУ да поеме управлението на болницата, но университетът не се задължава да го направи. Ако висшето училище не желае болницата, то тя ще остане държавно търговско дружество към МЗ. Евентуално бъдещо управление на болницата от университета ще се разписва в договор между здравния министър и ректора на СУ.

Болницата губи държавната си субсидия

С преобразуването болницата губи държавната си субсидия от Министерския съвет, която в момента формира по-голямата част от приходите й. Занапред тя ща се финансира както и останалите държавни болници търговски дружества – от приходите си от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и символично от субсидии от МЗ за оказване на спешна помощ и трансплантации. СУ ще има право да финансира болницата за дейности, за които и сега има право – допълнителна апаратура, участие в проекти, обучение на студенти и преподаватели, обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Даниела Дариткова обясни, че при преобразуването се дава възможност на "Лозенец" да запази договора си с НЗОК като е изключена от общия ред за получаване на разрешително за дейност. "Ведомствените болници не работят с разрешително, а с ведомствен правилник. Сега болницата трябва да извърви пътя на получаване на разрешително и ние не искаме да има период, в който болницата да не изпълнява своите лечебни функции", каза Дариткова.

Болницата може да се самоиздържа, само ако НЗОК й вдигне лимита

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков заяви, че болницата би могла да се самоиздържа след отпадането на държавната субсидия, но само ако увеличи дейността си и НЗОК финансира тази увеличена дейност.

"През последните 3-4 месеца болницата показва, че може да удвои и дори утрои дейността си, остава да разберем дали НЗОК ще увеличи лимита й до размера на съответните изпълнени дейности", коментира Герджиков пред журналисти.

В противен случай: Фалит и разпродажба на имущество

"Ако НЗОК не повиши лимита, внесеният днес законопроект е очертал ясна пътна карта какво ще се случи. Ако болницата не върви добре: първо ректорът ще е виновен, защото е подписал този договор; след това болницата ще фалира, след това по новото внесено предложение може Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването да продаде обособени части от болницата и накрая - внесените днес предложения на второ четене ни казват по кой закон – по Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Надявам се тази пътна карта да не се осъществи", каза Герджиков.

Болницата е с "няколко десетки милиона задължения"

Той потвърди изнесените в публикацията на Mediapool данни за сериозни финансови задължения на болницата, както и че те са резултат от намалената субсидия на Министерския съвет и оттеглянето на кабинета от изпълняваната в продължение на години инвестиционна програма. Герджиков обаче не знае каква е причината за това поведение на Министерския съвет.

"Не мога да отговоря защо е намаляла, аз не давам субсидията на болницата", заяви той.

На въпрос на Mediapool наясно ли е с актуалното финансово състояние на "Лозенец", Герджиков заяви, че "тя има задължения от няколко десетки милиони лева".

"По-малко от 10 млн. лева от тях са текущи задължения от последните две години, когато субсидията е намаляла. Една голяма група задължения над 30 млн. лева са били натрупани от това, че една многогодишна инвестиционна програма , която в продължение на много години МС е подкрепял, през последните две години неочаквано е била спряна, а задълженията вече са били поети, поради което са натрупани тези над 30 млн. лева", заяви Герджиков.

"Като оставим настрана това кой е виновен и кой е управлявал добре и кой не и кой е контролирал добре и кой не, мога да кажа само, че става въпрос най-вече за инвестиционен дълг", каза Герджиков.

Той заяви, че с инвестиционната програма болницата е била дооборудвана, защото "тя е започнала преди 15 години почти без апаратура". "Сега този процес е завършил и повече такива разходи няма да има", коментира той.

От думите му стана ясно, че Министерският съвет досега е покрил само половината дълг на болницата и какво ще се случи с останалата половина в хода на преобразуването не е ясно:

"МС покри повече от половината задължения на болницата със свое решение, какво ще става с останалата половина ние не знаем. Това е част от неяснотата, която ни притеснява. Ние искаме ясна визия – стъпка по стъпка накъде отиваме".

Детайли по преобразуването ще се уточняват тепърва

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова коментира пред Mediapool, че този и други въпроси, свързани с изпълнението на специалните задължения на "Лозенец" по медицинското обслужване на хора от властта, предстои да се уточнят, когато МЗ започне процедурата по преобразуване.

"Нашият ангажимент беше да разпишем как болница "Лозенец" от ведомствена ще се преобразува в еднолично акционерно дружество. Всички останали детайли ще се разпишат конкретно, когато МЗ започне процедурата по преобразуване", заяви тя.

Ректорът е разколебан иска ли болницата

Именно тази неяснота притеснява ректора на СУ и той не може да каже на този етап дали университетът иска да управлява болницата. "Не знаем дали искаме да я управляваме. Не го решавам аз, а Академичният съвет", заяви Герждиков.

Той каза, че днес е говорил със здравния министър Кирил Ананиев, който за пореден път го уверил, че бъдещият договор ще бъде обсъден с ръководството на университета, но ректорът е притеснен, защото предишни подобни обещания не са спазени.

"СУ заяви готовност да управлява болница "Лозенец" по принуда. При опасността тя да бъде преобразувана в педиатрия и от 18 отделения да остане само с едно ние бяхме готови на този вариант. Сега, това, което се предложи на второ четене е силно обезпокоително. Отново предложенията не са обсъдени с нас, всички предложения бяха внесени директно в парламента", коментира той.

"Обезпокоени сме от странното бързане за приемане при съкратени срокове. Това бързане без обсъждане с никого е странно и ни кара да сме нащрек", заяви той.

Според него приетите набързо от депутатите поправки се прокарват специално заради СУ, тъй като университетската болница във Варна вече беше прехвърлена на местния университет без специален закон. Според Герджиков обхватът на законопроектът е надхвърлен и "към копчето е пришит балтон".

"С договора, който трябва да сключва ректора на висшето училище, на което се предоставя за управление болница, се изискват неща, които служат за сплашване на бъдещите желаещи висши училища - като даване на гаранции за добро управление, което е абсолютно размит термин и няма как да се дефинира", смята той.

mediapool.bg