Кламер БГ - Новини: Правилата "стъпка по стъпка" за тестване на учениците ще се обявят в понеделник

Правилата "стъпка по стъпка" за тестване на учениците ще се обявят в понеделник

България

|
Нед, 07 Ноем 2021г. 10:22ч.
Правилата "стъпка по стъпка" за тестване на учениците ще се обявят в понеделник

Правилата

В понеделник министерствата на образованието и на здравеопазването ще обявят правилата как ще се тестват учениците от 1 до 4 клас, които се връщат в училищата през идната седмица. Това съобщи в неделя министърът на образованието Николай Денков.

“Подготвя се заповед, която съвместна с министъра на здравеопазването. В понеделник тя ще бъде издадена. В нея стъпка по стъпка ще стане ясна организацията на тестването”, заяви Денков. В предаване на бТВ Денков участва заедно с общинския съветник от ГЕРБ Диян Стаматов и директор на 119-о СУ в столицата. Подобно на предходните дни Стаматов продължи с критиките към схемата и посочи, че е доста притеснително, че след два дни “цялата образователна система ще се превърне в своеобразен тестови център, в който армията на учителите ще се превърне от учители в доброволци, които ще тестват”.

Образователният министър посочи, че тестването ще стартира от 10 ноември. Половината тестове вече били в училищната мрежа. В неделя ще бъдат изпратени тестовете за София. Другите се очакват в понеделник.

“Ако няма някаква изненада с транспорта, тестовете във вторник на обяд ще бъдат в училищата. Във вторник следобед ще пуснем заповед всички екипи за тестване да бъдат обучени, така че в сряда и учителите и родителите подготвени да започнат тестването”, добави той.

Диян Стаматов продължи с въпросите и попита защо това тестване не се извършва в домашни условия, а ще се случва в училищата. Денков отговори, че само избраният подход може да осигури безопасна среда.

“Навсякъде в развитите страни тестването се извършва. Така че т.нар. “тестов период” трябва да дойде и в България. Ние имаме много висока заболеваемост, много по-висока отколкото в Германия, във Франция, второ имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността, която носим към другите. Искаме да осигурим безопасна среда, така че децата да продължат да учат месеци наред, а не след една седмица пак да ги извадим навън, това което решихме е, че може да се направи общо усилие между родители и учители, за да се проведе тестването, всички да видят резултат”.

В детайли, децата ще влизат с маски в класните стаи. Ще се изисква да седнат на чиновете. Екипите ще са от двама, трима човека - учители и родители. Един от тях трябва да контактува с децата, за да се пази дисциплина, а другите ще помагат за извършването на тестовете.

Родителите, помагащи в тестването, задължително трябва да имат зелен сертификат, за да могат да влязат в училищата.

Стаматов посочи още, че има нежелание на учители да участват в тестовете и попита как ще се действа в такава ситуация. Той добави, че по трудов договор основната функция на учителите е да образоват, а не да тестват.

“Ако директорът на училището не може да осигури екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат в обучение в онлайн среда”, каза Денков. Този развой на събитията бе посочен още преди дни от министъра.

Тогава той уточни, че при положителен резултат при тестването на учениците в училище ще се преминава през стандартната процедура. Родителите ще бъдат уведомявани и ще се прави втори тест в лаборатория. Ако положителният тест се потвърди, то трябва да се пристъпи към карантиниране на паралелката. Ако вторият тест е отрицателен, детето се връща обратно в клас и учебният процес си продължава. В неделя министърът потвърди тази процедура.

Според министър Денков единствените отпадъци, които ще се събират по специален начин ще бъдат положителните тестове. Те ще се събират в специални контейнери, които ще се запечатват и ще се насочват към РЗИ. Отрицателните ще се събират в торби и ще се изхвърлят на местата за отпадъци, така се правило и в останалите страни от ЕС.

Най-късно до 12 часа на 8 ноември родителите на учениците от 1-ви до 4-и клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове, за да се върнат в присъствена форма на обучение от 10 ноември.

Родителите могат да представят и валиден документ, че детето е преболедувало Covid-19 като алтернатива на тестването.

Министерството на образованието разпространи в петък образци на две декларации, които родителите трябва да попълнят, ако са съгласни децата им да бъдат тествани. Едната е стандартна, а другата за деца със специални образователни потребности, за които се реши, че ще бъдат тествани вкъщи.

mediapool.bg