Кламер БГ - Новини: Половин София остава без топла вода в началото на август

Половин София остава без топла вода в началото на август

България

|
Пет, 16 Юли 2021г. 20:46ч.
Половин София остава без топла вода в началото на август

Половин София остава без топла вода в началото на август

Повече от половината клиенти на столичното парно ще останат без топла вода за седмица в началото на август заради изпитания на главния газопровод на топлофикацията, но и заради ремонт на водопровод, захранващ дружеството. Това съобщиха пред журналисти представители на общинското топлоснабително дружество в петък.

Проблемите с топлата вода за софиянци ще продължат от 2 до 9 август. Засегнати ще са всички източни квартали, където дори сривът на доставките ще е до 11 август, и голяма част от централните.

Реално ще бъде спряна работата на топлоцентралите, обслужващи два от четирите района на на столичното парно – ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София Изток". Последната мощност захранва с топлоенергия 40 на сто от абонатите на дружеството, но се налага да бъде спряна заради изпитание на главния газопровод от "Казичене" до ТЕЦ "София-Изток", което се прави от Държавния технически надзор на десет години. Ще се провери и състоянието на вътрешните газопроводи на централата, което трябва да се направи догодина, но ще стане по-рано заедно с другата, за да се намалят неудобствата за гражданите, обясни Росен Флоров, директор на ТЕЦ "София – Изток".

"Съобразили сме да стане през месец август, когато най-много столичани са в отпуск и не са в София", каза той.

"Успоредно с проверката и изпитването на газопроводите ще извършим и ремонт по топлопроводната мрежа. Трябва да се извърши и изпитване на частична якост на магистралните водопроводи по топлопроводната мрежа с цел максимално минимизиране на авариите", допълни Фролов.

Спирането на ТЕЦ "София Изток" от 2 до 11 август принципно засяга над 6200 абонатни станции, а на ТЕЦ "София" – около 4400. Топлофикацията обаче е организирала захранването на част от тях от съседните топлорайони – "Люлин" и "Земляне".

Засегнати ще бъдат клиентите на парното всички части на квартал "Младост" - 1, 1А, 2, 3 и 4, "Дружба" – 1 и 2", кварталите "Яворов", "Гео Милев", "Изток", "Изгрев", "Лозенец", "Дианабад", "Витоша", както и части от центъра на столицата. Засегнати ще бъдат клиенти в кварталите "Толстой", "Фондови жилища", "Света Троица", "Банишора". жк "Зона- Б5, Б18,Б-5-3, Б19”, част от жк. „Илинден” в района между ул. "Цар Симеон", ул. "Зографски манастир", ул. "Л. Весов", ул. "Хисаря", бул. "Тодор Александров" и бул. "К. Величков".

Без топла вода ще е и централна градска част между бул. "Христо Ботев", бул. "Македония", ул. "Доспат", бул. "Прага", бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Фритьоф Нансен", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Ген. Данаил Николаев", ул. "Каменоделска", ул. "История Славянобългарска" и бул. "Княгиня Мария Луиза". В списъка влизат и бул. "Пенчо Славейков" и "Константин Величков", информира общинската фирма.

По време на ремонтите ще бъде извършена и профилактика и рехабилитация на енергийни и водогрейни котли, паропроводи, спирателна и предпазна арматура, електрически, водоочистващи и газоснабдяващи съоръжения, магистрални топлопроводи и други. Паралелно ще се извърши ремонт от страна на "Софийска вода" на магистралния водопровод, осигуряващ индустриалната вода за технологични нужди на ТЕЦ "София".

mediapool.bg